Pert indít megbilincselése miatt S. Ábel

A Móricz Zsigmond körtérnél lövöldöző S. Ábel nem érti, kinek a parancsára és miért tartották ágyhoz kötözve őt két napig, amikor szerinte nem volt közveszélyes.

S. Ábel augusztus 15-én este több lövést adott le a Móricz Zsigmond körtéren és egy ottani gyorsétteremben, személyi sérülés nem történt, az elkövetőt pedig órákon belül elfogta a rendőrség.

S. Ábel a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján három nappal a Móricz Zsigmond körtéri lövöldözés után
Budapest, 2013. augusztus 18. S. Ábel a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2013. augusztus 18-án. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a fővárosban néhány napja elkövetett lövöldözés gyanúsítottját. A bíróság döntött arról is, hogy a kényszerintézkedést az elmemegfigyelőben kell végrehajtani, ahol vizsgálják S. Ábel mentális állapotát. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, a bíróság pedig egy előzetes pszichiátriai szakvélemény alapján döntött arról is, hogy a kényszerintézkedést az elmemegfigyelőben kell végrehajtani.

Ennek megfelelően S. Ábelt augusztus 16-a estéjétől 18-a reggelig egy pszichiátriai intézményben tartották, elmondása szerint embertelen körülmények között. A Blikknek arról beszélt, hogy két napig mindkét kezét és mindkét lábát az ágy vasrácsához láncolták. Csak azért kelhetett fel, hogy a dolgát elvégezze, egyébként kibilincselve feküdt.

– Panaszt teszünk a főügyészségen. Kérjük őket, vizsgálják ki, miért volt szükség a megkötözésre. Ki adott erre utasítást, és milyen jogszabály alapján? – vázolta kérdéseiket Futó Barnabás ügyvéd.

S. Ábelt jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgálják.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Móricz Zsigmond körtéren lövöldöző fiatalembert májusban emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt ítélte első fokon, nem jogerősen két és fél évre a Fővárosi Törvényszék, ugyanis annak az eljárásnak az adatai szerint a fiatalember 2006 és 2010 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatójaként több diáktársa megölését tervezte.

A törvényszék kimondta azt is, hogy a vádlott beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott.

Abban az ügyben a fiatalember tagadta a terhére rótt cselekményeket. Összesen több mint másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben, 2011 novemberében szűnt meg fogva tartása. Az elsőfokú döntés ellen fellebbeztek, így a Fővárosi Ítélőtábla jár majd el, ám az ügyvédnek még nincs tudomása a másodfokú tárgyalás időpontjáról.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.