Erre mehet rá az Apple pénztárcája

Az iPhone egy telefon. Az IPhone viszont lehet egy pénztárca is – legalábbis mostantól Kínában, miután a pekingi népbíróság a bőrárukat gyártó Xintong Tiandi Technology javára döntött a perben.   

A Xintong Tiandi kézitáskákat, telefontartókat és más bőrárukat készít a világmárkától egy hajszálnyival eltérő, 2010-ben bejegyeztetett IPHONE néven. Bár az Apple még jóval korábban, 2002-ben tett egy elektronikus termékek nevét védő jogvédő ajánlatot, ezt azonban 2013-ig nem fogadták el - írja a BBC.

A döntésről hírt adó kínai Legal Daily-t az ország központi politikai és jogi ügyekkel foglalkozó hivatalos szószólójaként tartják számon. Bár a jelentést április végén hozták nyilvánosságra, széles körben csak most terjedt el.

Az Apple először 2012-ben lépett fel a cég ellen, akkor egy kínai márkavédő hatósághoz fordultak. Náluk azonban nem jártak sikerrel, ezért egy pekingi bíróság elé vitték az ügyet. Itt sem volt több szerencséjük, ugyanis mindkét esetben az Apple ellen döntöttek. Ezután került az ügy a népbíróságra.

A mostani döntés értelmében az Apple ismét vereséget szenvedett, az ítélet szerint ugyanis a mobilcég nem tudta bizonyítani, hogy az iPhone Kínában egy jól ismert márka lett volna azelőtt, hogy a Xintong Tiandi is benyújtotta volna márkavédő igényét 2007-ben. Az országban az első iPhone-okat 2009-ben dobta piacra az Apple.

Kínában amúgy sem megy jól mostanában az Apple-nek: a legutóbbi negyedéves jelentés szerint a bevételük tizenhárom százalékkal csökkent a lassuló iPhone-értékesítések miatt. Az országban az eladások huszonhat százalékot zuhantak. Emellett márciusban Pekingben született egy törvény arról, hogy minden tartalmat, amely Kínában megjelenik, kínai földön lévő szervereken kell tárolni, ezért a cég iBook és iTunes szolgáltatásait leállították az országban. Az Apple ugyanakkor reménykedik, hogy a szolgáltatások hozzáféréseit hamarosan vissza tudják állítani a felhasználók számára.

A lépés jókora pofon volt a mobilcégnek, amelynek Kína a második legnagyobb piaca.

A múlt hét sem volt eseménytelen az Apple háza táján, akkor ugyanis a milliárdos befektető Carl Icahn adta el az összes Apple részesedését a technológiai cég kínai kilátásainak fényében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.