Perre ment a botrányos tankönyvszövegek miatt egy leszbikus egyetemista

Beperelte a kínai Nemzeti Oktatási Minisztériumot egy diáklány, mert nem tesznek semmit annak érdekében, hogy a tankönyvekből eltüntessék a homoszexualitással kapcsolatos elavult definíciókat és megalázó gyógymód javaslatokat.

A kínai tankönyvek szerint a homoszexualitás egy  mentális betegség, amit többek közt az ellenkező neműek elutasító magatartásától való félelem okoz. A saját nemükhöz vonzódó embereket egy lapon említik a pedofilokkal, az állatokkal fajtalankodókkal és a halottak iránt szexuális vágyat tápláló emberekkel. A homoszexuálisok „meggyógyítására" Kuangtung Felsőoktatási Folyóirat például olyan módszereket ajánl, mint a sokkterápia és a heteroszexuális párkapcsolat színlelése annak reményében, hogy a szoros barátságból idővel „több is lehet".

Forrás: BBC.com

Ezeket olvasva a kuangtungi Szun Jat-szen Egyetem hallgatója, Csiu Paj úgy döntött, panaszt tesz az illetékes szerveknél. Először a regionális oktatási minisztériumhoz fordult, de onnan azzal küldték el, hogy a kiadónál reklamáljon. Meg is próbálta, de egyszerűen figyelmen kívül hagyta a beadványát. A következő útja az egyetemi könyvárba vezetett, ahol kérte, távolítsák el a 2016-ban már erősen kifogásolható tartalmú kiadványokat, ám az akadémiai szabadságra hivatkozva elutasították. Erre a tartományi bírósághoz fordult, ahol nem voltak hajlandóak foglalkozni az ügyével, mondván: ezek a könyvek neki személyesen nem okoztak kárt.

Az egyébként leszbikus Csiu Paj végül beperelte a Nemzeti Oktatási Minisztériumot, egy éve húzódó ügye pedig a hét elején került a pekingi első számú Középfokú Népi Bíróságra, de az oktatási minisztérium részéről csak két jogi képviselő jelent meg.
A lány ügyvédje, Vang Csenju szerint a minisztérium eléggé magabiztos, s azt hiszik, jogi osztályuk dolgozói eléggé felkészültek a vonatkozó törvényekből, ám még mindig remélik, hogy hamarosan valódi szakmai párbeszéd kezdődik. A mostani meghallgatás csak fél órás volt, s a lány ebből összesen öt perc felszólalási időt kapott. Az ügyvéd mégis optimista, mert úgy látta, a bíró annak ellenére is igyekszik biztosítani a tisztességes tárgyalás feltételeit, hogy senki nem hisz a magányosan küzdő diáklány győzelmében. Óvatos becslések szerint is maximum arra van esély, hogy a könyvtárakból szép csöndben eltüntetnek néhány kötetet.

Egy kicsit csalódott vagyok" – mondta a bíróságról távozó Csiu Paj, aki már egy éve küzd a minisztériummal. –  Vállalkoztam a hosszú útra Kuangtungból idáig abban a reményben, hogy gyorsan meg tudják oldani a problémát, de az eredmény kiábrándító. Már egy éve tart ez. Ugyanaz a bíró és ugyanaz az alperes, de egyáltalán nem történt előrelépés az ügyben.

Forrás: BBC.com

Pesszimizmusa ellenére a lánynak azt már sikerült elérnie, hogy Kínában a közbeszéd tárgyává váljanak az elavult tankönyvi szövegek. Az aktivisták – akik tüntetőleg megjelentek a bírósági épület előtt is – petíciókat szerkesztettek és gyűjtik az aláírásokat, sőt, további jogi lépéseket fontolgatnak annak reményében, hogy mérsékelt forradalmuk idővel meghozza a várt fordulatot.

„Ha nyerek, akkor is figyelemmel fogom követni az oktatási minisztériumot és felkérem őket, hogy vigyék végbe a módosításokat. Ha veszítek, találok más módot a kampányoláshoz. Muszáj megoldani ezt a problémát" – mondta a lány a BBC-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.