Perlik a Pirate Bayt

A svéd kalóz fájlmegosztót a hollywoodi stúdiók szeretnék jobb belátásra bírni. Első fokon kötelezték a jogdíjfizetésre, de alapítói fellebbeztek.

Pert indítottak a Pirate Bay (Kalózöböl) fájlmegosztó honlap ellen a hollywoodi stúdiók, mert a szerzői jogsértést megállapító bírósági ítélet ellenére továbbra is lehetővé teszi kalózanyagok letöltését. - Keresetet nyújtottunk be a Pirate Bay ellen, mert nem szüntették be tevékenységüket, pedig börtönbüntetésre ítélték őket - közölte kedden a hírügynökséggel a stúdiókat képviselő svéd jogász, aki száz tévésorozat és film illegális forgalmazása miatt tiltakozik.

A hollywoodi filmvállalatok, köztük a Paramount, a Columbia és a Disney azt követelik, hogy a honlap svéd alapítóit tiltsák el tevékenységük további folytatásától. Emellett a Black Internet internetszolgáltatót is perelik, mert engedi a honlap működését.

A 2003-ban indított website a szerzői jogdíjak leszurkolása nélkül teszi lehetővé felhasználóinak zenék, filmek és számítógépes játékok letöltését. A svéd bíróság áprilisban egy évi börtönbüntetést szabott ki a szerzői jogsértésért a Pirate Bay alapítóira, és 2,8 millió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte őket, ám ők fellebbeztek az ítélet ellen, és a fellebbviteli tárgyalást még nem tűzték ki.

Mégis úgy tűnik, hogy a kalózzászlót hamarosan bevonja a portál, mivel egy svéd üzleti csoport június végén 5,6 millió eurós ajánlatot tett a megvásárlására. A Global Gaming Factory augusztusra tervezi az adásvétel lebonyolítását, s mint mondták, mihelyt ők lesznek a tulajdonosok, rendesen fizetni fogják a jogdíjakat.

Mint ismeretes, hogy a Pirate Bay-ügynek komoly szerepe volt abban, hogy az internetes letöltés szabadságáért küzdő svéd kalózpárt képviselői bejutottak az Európai Parlamentbe. Támogatói a kampánygyűléseken hatalmas Jolly Rogers-zászlókkal jelentek meg. A wikipédia szerint a Jolly Roger kifejezést az angol tengerészek használták a kalózok lobogójára. Ezek a lobogók zömében halálfejes zászlók voltak, de általában véve is a csontváz, és a halál motívumai voltak fellelhetők ezeken. A középen koponya, alatta keresztbe elhelyezett lábszárcsontok együttesét Edward England, angol kalózkapitány használta először.

 

 

A Pirate Bay hívei hatalmas Jolly Rogers-zászlókat lengetnek a svéd kalózpárt nagygyűlésén Stockholmban április 18-án
A supporter of file-sharing hub The Pirate Bay, waves a Jolly Roger flag during a demonstration in Stockholm April 18 2009, as Sweden's Pirate Party chairman and founder Rickard Falkvinge talks to the crowd in the background. A Swedish court handed down a guilty verdict and a year in prison on Friday to all four defendants in a copyright test case involving The Pirate Bay, one of the world's biggest free file-sharing websites. The verdict could be a step toward helping music and film companies seeking to recoup millions of dollars in revenues lost through illegal downloads. The court also ordered the defendants to pay just over 30 million Swedish crowns ($3.58 million). REUTERS/SCANPIX/Fredrik Persson (SWEDEN CONFLICT) NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.