Pénznyomda a garázsban: körömlakkal és fénymásolóval dolgoztak

Több millió forintot hamisíthatott két férfi fénymásoló és ezüstszínű körömlakk segítségével; a férfiakat egy lakótelepi garázsban fogták el a XX. kerületben - mondta el Baranyi József ezredes, a IV. kerületi rendőrkapitányság vezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A IV. kerületi rendőrök egy körözött személy felkutatása során kaptak olyan információt, hogy a férfinak köze lehet pénzhamisításhoz, hamis pénz forgalomba hozatalához. Így jutottak el a XX. kerületi garázshoz, ahol múlt csütörtökön tetten értek a keresett férfit és társát, amint hamis pénzt gyártottak - mondta. A rendőrök nagy mennyiségben fogatlak le hamis pénzt, 200, 500, 2.000, 5.000 és 10.000 forintos címletekben.

A két gyanúsított egy fénymásolóval készítette a hamis pénzt, és ezüstszínű körömlakkal "húzta bele" a biztonsági fémcsíkot. A lefoglalt hamis pénzt a Magyar Nemzeti Bankban vizsgálják. Az ezredes hozzátette: a hamisítványok nem voltak valami jó minőségűek, minden oldala két milliméterrel kisebb, mint az eredeti, a pénz sima tapintású és a színe is más. A körömlakkal helyettesített fémcsíkról azt mondta, az nagyon régi módszer, bevett hamisítási mód, és aki felületesen nézte a hamisított pénzt, az elfogadhatta.

Megjegyezte: az eset pikantériája, hogy a keresett férfit - akinek letöltendő börtönbüntetésére kellett volna bevonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe - többször is igazoltatták, de hamis iratokkal igazolta magát. A férfit elfogása után beszállították a bv-intézetbe a szabadságvesztés letöltése miatt, társát pedig előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A rendőrség a hamis pénz mellett hamisított áruházi kódokat is talált, a gyanú szerint a férfiak gyártották ezeket a kódokat, és a boltok nagy értékű áruinak céduláit cserélték le a kisebb értéket jelző, általuk hamisított kódokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.