Maffia működtette a fogadóirodát

Bezártak Romániában egy fogadóiroda-hálózatot, amely kapcsolatban állt az olasz maffiával. Nem ez az első alkalom, hogy romániai vállalkozást használ pénzmosásra az olasz alvilág.

A Betuniq fogadóirodák 2014 végén nyíltak meg Bukarestben. A Máltában bejegyezett cég az online szerencsejátékok terén aktívabb, a romániai „földi” üzletága nem ment valami fényesen – legalábbis ezt állította Sorin Constantinescu, a román kaszinók szövetségének elnöke a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

A Betuniq azonban nem a profit elmaradása miatt zárt be. Az olasz ügyészség szerint a cég kapcsolatban állt az N’drangheta nevű maffiacsoporttal, és rajta keresztül calabriai bűnözők pénzét mosta tisztára. A Betuniq húsz irodájának bezárása előtt egy nappal az olasz ügyészek lecsaptak az N’dranghetára, és mintegy kétmilliárd eurót helyeztek zárlat alá.

A világ különböző pontjain nyílt fogadóirodák és online kaszinók ideális eszközök arra, hogy a kábítószer- és fegyverkereskedelemből szerzett pénzek nyomait eltüntessék. A „pénzmosoda” egyszerű képlet szerint működik: a fogadóirodák a reálisnál magasabb bevételeket jelentenek, a „nyereséget” pedig legális bankszámlára utalják.

Nem ez az első romániai vállalkozás, amelyről kiderül, hogy az olasz maffia fedőcége. Pontosan egy éve, 2014 júliusában őrizetbe vették a bukaresti Glina szeméttelep két ügyvezetőjét. A gyanú szerint Victor Dombrovschi és Sergio Pileri közvetítőkön keresztül a Cosa Nostra pénzét – mintegy 100 millió eurót – fektetett be Romániában. Az olasz ügyészség szerint az Ecorec nevű cég, amely a Glina szeméttelepet megvásárolta, valójában Massimo Ciancimino tulajdonában van, ő pedig nem más, mint Palermo volt polgármesterének a fia.

Nemrég lelepleztek Nagyváradon egy illegális nyomdát, amely millió számra gyártotta a hamis eurót a Camorra maffiacsaládnak. Az Organised Crime Portfolio nevű európai uniós projekt keretében készült jelentés is megerősítette, hogy a nemzetközi bűnszövetkezetek előszeretettel fektetnek be Romániában. Vonzódásuk egyik oka az lehet, hogy Romániában nem működik a kiterjesztett elkobzás. A glinai szeméttelep esetében is csak a Romániában bejegyzett vállalkozás aktíváit zárolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.