Pénzért ölhették meg a nyomozót

Nyereségvágyból gyilkolhatták meg húsz évvel ezelőtt Szabó János rendőr zászlóst. A Legfőbb Ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat információi alapján rendelte el a drognyomozó halálának ügyében  korábban már többször megszüntetett nyomozást.

Szabó János holttestét 1995. július 31-én vetette partra a Duna. A Pesti Srácok.hu információja szerint a rendőr zászlós két nappal korábban hátizsákjában a pisztolyával és az irataival indult el otthonról, majd nyomtalanul eltűnt.

A fiatal zászlós a BRFK ifjúságvédelmi osztályán szolgált, a kábítószert terjesztő dílerek után nyomozott a szórakozóhelyeken. Szabó kapcsolatban állt pár ­nehézfiúval is, de soha nem kellett bűnszervezetekbe beépülnie. Ismerősei szerint ő azonban szenvedélyesen kutatott a kábítószer-kereskedők után, és akkoriban az a hír járta, hogy „merő lelkesedésből olyan drogügyekkel is foglalkozott, amelyek nem hozzá tartoztak”. Többen úgy tudták, eltűnésekor is valamiféle magánakcióra készült.

Amikor a Duna a partra vetette holttestét, olyan sok és súlyos sérülést találtak rajta, hogy a szakértők még azt sem tudták megállapítani, hogy mi okozta a drognyomozó halálát. A hatóságok ezzel magyarázzák azóta is, hogy csak 1995. augusztus 29-én kezdett nyomozni az ügyben az ügyészség halált okozó testi sértés gyanújával. Később kiderült, hogy a nyomozó koponyáján található „kerek sérülés”, egy kilenc milliméteres golyó ütötte lyuk. Innentől kezdve a fővárosi rendőrség már gyilkosság gyanújával nyomozott.

Az elmúlt években többször felfüggesztették, majd újrakezdték a nyomozást Szabó János ­halála ügyé­ben, de továbbra sem tisztázott, hogy merre járt, kikkel találkozhatott a halála előtt. Húsz év után azt sem tudni, hol kerülhetett a vízbe, és miért kellett meghalnia?

A Népszabadság információja szerint a korábbi nyomozások egyikében sem vetődött fel indítékként a nyereségvágy. Sőt az a kevés információ, amit a két évtized alatt sikerült összegyűjteniük a nyomozóknak, mind arra utal, hogy Szabó Jánosnak a munkája miatt kellett meghalnia. Most azonban mégis felmerült az új gyanú.

Nagy Andrea, az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője ugyanakkor a nyomozás érdekeire tekintettel nem árulta el lapunknak, hogy mindezek ellenére most mire alapozzák azt a gyanújukat, hogy nyereségvágyból ölték meg az egykori drognyomozót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.