Pénzbüntetést kaptak a ködre fittyet hányó vasutasok

Összesen 445 ezer forintos pénzbüntetés szabott ki a Dunakeszi Járásbíróság arra a két vasutasra, akik tavaly januárban szabálytanul indítottak el egy vonatot Csongrádon, eltörtek egy váltót és kis híján belefutottak egy szabályosan közeledő szerelvénybe.

Az eset 2013. január 2-án történt Csongrád állomásán, nem sokkal hét óra előtt. A sötétség és a köd ellenére a másodrendű vádlott K. I.-né, aki vezető jegyvizsgálóként teljesített szolgálatot a Budapestről Vácra tartó személyvonaton, anélkül adott az elsőrendű vádlott mozdonyvezetőnek indulásra kész jelzést, hogy a kijárati jelzőt nem látta. A mozdonyvezető, B. P. bízva a kollégája jelzésében elindította a vonatot, rajta 50 utassal, majd kb. 40 km/h sebességre gyorsított fel.

A mozdonyvezető már csak akkor vette észre a kijárati jelző „Megállj" jelzését, amikor elhaladt mellette. Ekkor a vonatot azonnal lefékezte, így sikerült elkerülni az ütközést a szemből érkező, de akkor már álló szerelvénnyel, melyen megközelítőleg félszáz utas tartózkodott.

Személyi sérülés nem történt, a szerelvényekben sem esett kár, de egy váltó megrongálódott.

A bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta vasúti közlekedés veszélyeztetésében. A mozdonyvezetőt 275 ezer, a jegykezelőt 180 ezer forintos bírság megfizetésére ítélték. Az ítéletet mindkét vádlott, védőik és a vádhatóság képviselője is tudomásul vették, így az jogerős – írta közleményében a Budapest Környéki Törvényszék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.