Pénzbüntetés a paprikaperben

Fogyasztók megtévesztése miatt pénzbüntetésre ítélték tegnap a kecskeméti bíróságon a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezetőit, és a Házi Piros Paprika Kft. ügyvezetőjét.

Mint ismert, 2004-ben országos botrány követte a hírt: a megengedett határértéknél magasabb toxintartalommal, egészségre ártalmas import paprikával kevert őrölt fűszerpaprika került a hazai boltokba. A nyomozás során kiderült, hogy hazai piacvezető Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. – az előző évi rossz minőségű paprikatermés miatt – 2004-ben több mint százhúsz tonna fűszerpaprikát importált Spanyolországból, illetve Brazíliából, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. pedig több mint tizenegy tonna Dél-Afrikából származó fűszerpaprikát hozott be Hollandiából. A kalocsai cég mintegy tizenegy tonna, a sükösdi cég pedig több mint tíz tonna import paprikát a hazai terméssel keverve hozott forgalomba. Ezt a csomagoláson nem tüntették föl.

A kecskeméti ügyészség ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűntettében, valamint a fogyasztók megtévesztésének vétségében emelt vádat a Kalocsai cég három vezető beosztású alkalmazottja, valamint a sükösdi kft. ügyvezető igazgatója ellen. A vád szerint a cégvezetők tudtak arról, hogy az import paprika toxintartalma magasabb a megengedettnél. A kecskeméti bíróság a négy vádlottat az ártalmas közfogyasztású cikkel visszaélés bűntettében felmentette, mert a toxinmérést végző hatósági laborok az adott időben még nem rendelkeztek az adott vizsgálatra akkreditációval.

A fogyasztók megtévesztésének vétségében viszont a vádlottakat bűnösnek találta, ezért Lakatos Lajost, a Kalocsa Fűszerpaprika Zrt. akkori vezérigazgatóját, 700 ezer, Koncz Gyula kereskedelmi igazgatót, 1 millió ötvenezer, Bakos Péter termelési igazgatót 600 ezer, Németh József Bálintot, a Házi Piros Paprika Kft. ügyvezetőjét pedig 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a két cégre mellékbüntetésként 500-500 ezer forint pénzbüntetést rótt ki. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.