Ma hozzák Magyarországra 'Patkányt'

Pénteken este érkezik meg Magyarországra Jozef Rohác szlovák állampolgár, akit több magyarországi merénylet végrehajtásával gyanúsítanak, s Budapest ezért kérte a kiadását. Csak annyit közöltek Budapestre szállításáról, hogy az akciót az Interpol különleges alakulata biztosítja.

Pénteken este érkezik meg Magyarországra Jozef Rohác szlovák állampolgár, akit több magyarországi merénylet végrehajtásával gyanúsítanak, s Budapest ezért kérte a kiadását – tájékoztatta lapunkat Petr Kulowiak, a prágai bíróság szóvivője. Azt nem részletezte, hogy miként szállítják Prágából Budapestre, csupán annyit közölt, hogy az akciót az Interpol különleges alakulata biztosítja.

Az ötvenkét éves, lévai (Levice) születésű férfit tavaly októberben közúti ellenőrzés során állították és szondáztatták meg a cseh fővárosban. Miután kiderült, hogy jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott, előállították őt. Mintegy tízórás vizsgálódás után bizonyosodott be, hogy az évek óta körözött Jozef Rohác akadt horogra.

A szlovákiai alvilágban „Patkányként“ ismert férfi még a múlt század nyolcvanas éveiben illegális határátkelést kísérelt meg, s túszként a csehszlovákiai egészségügyminiszter-helyettest vitte magával. Közvetlenül a nyugat-németországi határ előtt a belügyminisztérium különleges alakulata tartóztatta fel a száguldó gépkocsit. Jozef Rohácot a lipótvári (Leopoldov) börtönbe zárták, ahol a rendszerváltás után ő is részt vett azoknak a nehézfiúknak a lázadásában, akikre nem vonatkozott Václav Havel államfő amnesztiája. Nem sokkal ezután máig tisztázatlan körülmények között mégis kiszabadult, s a szlovákiai lapok szerint az alvilágban a pokolgépes merényletek egyik legveszedelmesebb szakértőjévé és végrehajtójává vált.

Legalább tíz gyilkossággal gyanúsították őt, amelyek többségét állítólag Ivan Lexának, a Szlovák Információs Hivatal (SIS) volt igazgatójának a megrendelésére követte el. Miután a bíróság Lexát minden vád alól felmentette, Jozef Rohácot is ártatlannak mondták ki, ezért Szlovákia most nem is kérte a kiadatását.

Magyarországon viszont továbbra is az Aranykéz utcai és több magyar politikus háza előtt elkövetett robbantással gyanúsítják, ezért kérték a kiadatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.