Péntek 13: a vészjósló nap

Babona, vagy tényleg szerencsétlen dolgok történnek, ha a 13-a péntekre esik? Van, aki ezen a napon nem hajlandó repülőre ülni, üzleti tárgyalásokat folytatni, sőt, olyan is akad, aki még az ágyból sem kel ki.

Az észak-karolinai Asheville-ben található Stress Management Center and Phobia Institute felmérései szerint péntek 13-a csak az Egyesült Államokban körülbelül 17-21 millió embert érint - ennyien tartanak ugyanis a balszerencsésnek tartott naptól. Van, aki egyszerűen nem hajlandó ilyenkor repülőre ülni, akad, aki az üzleti megbeszéléseit mondja le, néhányan pedig az ágyból sem hajlandóak kikelni.

Idén a mai nappal együtt még háromszor esik majd 13-a péntekre, áprilisban és júliusban. De mi az oka annak, hogy annyian utálják ezt a napot? Amikor egy történelmileg szerencsétlen napot (a pénteket) egyesítünk egy szerencsétlennek tartott számmal (13), az emberek hajlamosak furcsa következtetéseket levonni. Íme, a péntek 13-al kapcsolatos rögeszmék!

Történelmi szempontból több olyan eseményt tartanak számon, amely ezen a napon történt. Valószínűleg még a bibliai időkben kialakultak a 13-as szám körüli hiedelmek: az utolsó vacsorán Jézussal együtt épp ennyien vettek részt, és a hagyomány szerint végül épp pénteken feszítették meg, de még olyan kijelentéssel is lehet találkozni a neten, hogy pont 13-án.

IV. „Szép" Fülöp francia király állítólag 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagy hatalmú Templomos Lovagokat, 1992. március 13-án pedig földrengés volt Törökországban, melynek következtében közel 700 ember vesztette életét, körülbelül 3500-an sérültek meg, és csaknem 100 ezer ember vált hajléktalanná.

A péntek 13-tól való beteges, irracionális rettegésnek még tudományos neve is van: friggatriszkaidekafóbia vagy más néven paraszkavedekatriafóbia.

Az e naptól való félelem furcsa dolgokra késztette az embereket. Az USA-ban például a felhőkarcolóknál gyakran hiányzik a 13. emelet, de ilyen szobaszámra hotelekben és kórházakban is csak ritkán bukkanni. Több amerikai nagyvárosban nincs 13. utca vagy 13. sugárút, San Franciscoban a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcát inkább Funston Avenue-nek hívják. Több repülőtéren egyszerűen nincs 13-as kapu, sőt a gépeken sincs 13. sor vagy ülés. Az olaszok még lottószámnak sem adják meg szinte soha a 13-as számot, sőt, Firenze utcáin a 12-es házszámot a 12 és feles követi, azt pedig a 14-es.

Forrás: The Huffington Post, Wikipedia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.