„Peking élhetetlen”

Vang An-sun pekingi polgármester szerint a város élhetetlen az állandó szmog miatt.

„Ahhoz, hogy egy elsőrangú, nemzetközi, élhető és harmonikus várost teremtsünk, nagyon fontos, hogy kiépítsünk egy normarendszert. Peking épp ezen dolgozik” - mondta a város első embere, aki megjegyezte, hogy a kínai főváros ebben a pillanatban élhetetlen.

An-sun ezt azután mondta, hogy az Euromonitor International nemzetközi piackutató cég nyilvánosságra hozta a világ legkedveltebb úti céljainak listáját. Jelentésükből kiderült, hogy csaknem egy év alatt tíz százalékkal csökkent a Pekingbe látogató turisták száma, ezt pedig a légszennyezettséggel és az országos gazdasági visszaeséssel magyarázták.

A kedden megjelentetett lista szerint az utazók körében legnépszerűbb három város Hongkong, Szingapúr és Bangkok, de az élmezőnyben végzett London és Párizs is. Peking a 34. helyen áll Johannesburg és Szófia között.

Vang beszédében kiemelte, a környezetszennyező gyáraknak be kellene zárnia ahelyett, hogy Pekingből a környező városokba helyezik át székhelyüket.

A kínai fővárosban tavaly a hatóságok 392 céget zárattak be és 476 ezer idős, súlyosan szennyező kocsit vontak ki a forgalomból.

A polgármester megjegyezte, hogy szerinte még a légszennyezettségnél is nagyobb probléma a népesség-szabályozás, mivel a rengeteg migráns megterheli a város infrastruktúráját. A 21 és fél millió lakosú város népessége évente több mint 350 ezerrel nő.

2013-ban a fővárosi vezetés közreadta tervezett lépéseit, mellyel a pekingi levegő állapotát akarták javítani. Noha rengeteg pénzt költöttek a széntüzelésű fűtőberendezések lecserélésére, és bejelentették, hogy nem építenek több széntüzelésű erőművet az ország három fontos ipari régiójában (a főváros, Peking környékén, Sanghaj térségében, a keleti parton - a Jangce folyó torkolatában - és délen, a Gyöngy-folyó deltájában, Kanton tartományban), de ezek hatása egyelőre alig érződik. Az egészségre leginkább ártalmas, a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék aránya mindössze 4 százalékkal csökkent az intézkedéseknek köszönhetően.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.