Pedofil-elhárító távfelügyelet

Gyermekpornó-képek és filmek letöltőire csapott le a rendőrség november 19-én. Budapesten és 13 megyében 54 helyen tartottak házkutatást, 18 személyt már ki is hallgattak gyanúsítottként. A gyermekeket a közhiedelemmel ellentétben nem szerető, csupán tárgynak tekintő pedofilok ellen védelmet nyújthat egy szoftver, amelyet bárki ingyen letölthet a világhálóról.


– Nem igaz, hogy a pedofilok szeretik a gyerekeket – szögezte le a renndőrség pedofilellenes akciójáról tartott sajtótájékoztatóján Virág György, a kriminológiai intézet igazgatója. – Nem érdeklik őket az érzéseik, személytelen tárgynak tekintik áldozataikat. Lelepleződésük esetén nem vállalják a felelősséget: némelyek azzal védekeznek, hogy ők a gyerek érdekében tették, amit tettek, „csak fel akarták készíteni a nagybetűs életre”. Mások áldozatukra hárítják a felelősséget a történtekért: azzal védekeztek, hogy a gyermek csapdába csalta őket, ami történt, az a gyermek akarata volt. A pedofilokra általában is jellemző a felelősség elhárítása, a bűnbánat és a lelkiismeretfurdalás teljes hiánya.

A köznyelvben pedofil az, aki gyermekkorúakkal létesít szexuális kapcsolatot. A szakemberek azonban csak azokat tartják pedofilnak, akik „kizárólag gyerekekhez közelítenek” szexuálisan. Ez a bűntett olyan „betegség”, ami nem gógyítható, igaz – a tapasztalatok szerint – a pedofilok nem is akarnak gyógyulni. Tíz esetből kilencben „az alkalom indítja akcióra a pedofilt”. Tízből nyolcszor tettes és áldozata ismeri egymást, az áldozat igen gyakran a pedofil családi, baráti köréből került ki.
Magyarországon évi 500-700 esetben indul eljárás gyermek- és fiatalkorúak megrontásának gyanújával. Arról azonban nincsenek megbízható adatok, hány pedofil próbál meg behálózni fiatalokat a világhálón („Küljd magadról egy szexi/meztelen fotót, ez lesz a bátorságpróbád,) s közülük hányan járnak sikerrel.

Az Europoltól kapott információk alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda november 19-én 13 megyében és a fővárosban összesen 54 helyszínen tartott házkutatást. Azokat a számítógépeket keresték és foglalták le, amelyekre rendszeresen töltöttek föl pedofil tartalmakat az utóbbi hónapokban. Tizennyolc személyt már a házkutatást követően azonnal gyanúsítottként hallgattak ki, mivel a körülmények alapján kétség sem fért hozzá, hogy ők használták az IP címe (az IP cím a számítógépek irányító száma) alapján azonosított gépeket.

Néhány esetben nem zárható ki, hogy a bérbe adott lakás használója, vagy a tulajdonos nevén lévő hálózatra illegálisan rácsatlakozott ismeretlen töltötte le a tiltott pornográf anyagokat.
Az Interneten chatelő, szörföző fiatalokra vadászó pedofilok ellen a szakemberek szerint elsősorban a gyermekek felvilágosításával lehet védekezni. Németh Ágnes alezredes, az ORFK bűnmegelőzési szolgálatának vezetője szerint ugyanúgy meg kellene tanítani a gyerekeket, hogyan viselkedjenek, ha egy pedofillal találkoznak a világhálón, mint ahogy minden szülő felkészíti a gyermekét arra, hogy egy mutogatós bácsival való találkozás során mi a teendő.

Csakhogy a szülők többsége nem képes tájékozódni a világhálón, nem tudja, mire kellene felkészíteni gyermekét. Az ORFK a honlapján elhelyezett tájékoztató „röplappal” nekik kíván segíteni. Hatékonynak látszó segítség lehet a Biztonságos Böngészésért elnevezésű program internetes oldaláról ingyen letölthető szoftver. A program a chatszobákban ismerkedő pedofilok tipikus kérdései alapján azonosítja a gyermekre leselkedő veszélyt (a pedofilgyanús netezőt), és a szülő beavatkozása nélkül azonnal letiltja a társalgást.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.