Pedig már lemondtak a kúposfejűekről

Ritka delfinek ezreire bukkantak Banglades partjainál állatvédők, pedig korábban már azt hitték, az állatok veszélyben vannak, vagy elpusztultak.

Csaknem 6 ezer kúposfejű delfint (Orcaella brevirostris) fedeztek fel a bangladesi Sundarbans mangrove erdő édesvízi területein és a közelben található Bengáli-öböl vizeiben - jelentette a New York-i székhelyű Wildlife Consevation Society (WCS).

A kúposfejű delfinek 2,5 méter hosszúra nőnek, és gyakran láthatók Dél- és Délkelet-Ázsia nagy folyóiban, tölcsértorkolataiban és édesvízi lagúnáiban.

A sok kúposfejű delfin felfedezése azt a hamis látszatot keltheti, hogy ezek az állatok már nincsenek veszélyben. Bár van ok az ünneplésre, van félnivaló is: az édesvíz-utánpótlás csökkenése, a globális klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés még egy ilyen nagy populációval is gyorsan végezhet - figyelmeztet Brian Smith, a bangladesi bálnafélék tanulmányozására létrejött program vezető kutatója.

A tudósok nem tudják pontosan, hány kúposfejű delfin van. 2008-ban a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sérülékeny fajként írta le ezeket az állatokat az ismert populációk csökkenő létszáma alapján.

Amennyi örömet jelent a delfinek feltűnése, annyi veszélyt is rejt magában a helyzet: a populáció létszáma rövid idő alatt drámai mértékben csökkenhet, ezért sürgősen meg kell találni a megfelelő megoldást, hogy elháruljon a veszély. Állatvédők szerint a delfineknek két kockázattal kell szembenézniük: a szennyezéssel és a halászhálókkal. Azonnali cselekvésre és aktív együttműködésre van szükség ahhoz, hogy csökkentsék az állatokra leselkedő veszélyeket. Csak így van esélye a túlélésre a bangladesi kúposfejű delfinpopulációnak, amely globális jelentőségű - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.