A Rákosi-korszak vagy a jelenlegi kormány szövege? Tippeljen!

Az 1952. június 8-án megtartott első pedagógusnap tiszteletére ma egy gyors játékra invitáljuk a tanév vége felé olvasóinkat. Az alábbiakban négy különböző év pedagógusnapi köszöntőiből idézünk. Az önök feladata, hogy kitalálják, a részlet az Emmi, illetve Balog Zoltán 2015-ös, esetleg 2014-es köszöntőiből származik, vagy a Szabad Nép 1952-es, 1956-os cikkeiből.

1. „A kiművelt emberfők sokasága pedig valóban mind nagyobb szerepet játszik nemzetünk életében, hazánk gazdasági és kulturális felemelkedésében.”

2. „Azt várjuk el magunktól, hogy a magyar oktatás versenyképes és minőségi legyen, és a hazaszeretetre neveljen... A szülők, a közvélemény és a diákok is egyre többet várnak a magyar oktatástól. Többet, mert kiművelt emberfő nélkül egy ország nem tud sikeres lenni, és mert azok maradnak talpon, akiknél az oktatás és a nevelés középpontban van.”

3. „A kormányzat azt várja önmagától, hogy a magyar oktatás versenyképes legyen, minőségi és a hazaszeretetre neveljen. Mindennek eléréséhez szükséges a szakmai kontroll, a hatékony oktatásszervezés és az, hogy minél korábban el kell kezdeni az oktatást és a nevelést.”

4. „Ilyen ünnep s a pedagógusoknak az a nagyfokú megbecsülése, amelynek a pedagógusnap csak egyik kifejezője, a múltban nálunk ismeretlen és lehetetlen volt. S ma is csak ott lehetséges, ahol minden az emberért van, ahol a szépség, az igazság, a legnemesebb emberi tulajdonságok kibontakoztatásának munkásai lehetnek a pedagógusok...”

5. „Az óvónők, tanítók, tanárok, főiskolai, egyetemi oktatók a jövő formálói, ők alakítják, tanítják, nevelik a gyermekeket, az ifjúságot, ezért rendkívüli a felelősségük.”

 

6. „Színvonalas oktató, nevelő munkát csak a társadalom elismerését is érző pedagógusok képesek végezni, olyanok, akiket nem gyötör a létbizonytalanság ... az elmúlt évtizedek mulasztásait pótolta azzal a kormányzat, hogy a köznevelésben bevezette a pedagógus előmeneteli rendszert, és ezzel kiszámítható jövőt biztosított.”

7. „Vegyük például csak a legutóbbi, néhány hónapon belül volt kétszeri fizetésemelést. De a közvetlen anyagi megbecsülés mellett vegyük azt is, hogy nálunk is az erkölcsi megbecsülés egyre magasodó magasára kerül a pedagógus.”

8. „Jó tanárnak lenni lehet, hogy eddig luxus volt, de mostantól kötelező.”

9. „A pedagógusoknak bízniuk kell abban, hogy a kormány döntései a jó oktatás ügyét szolgálják. Bizalom nélkül nem megy. A bizalom nélkül, amit Önök megadtak nekünk... Enélkül meg sem indult volna a munka. Mert ahogyan a magyar családok, szülők rábízzák legféltettebb kincsüket a pedagógusra, úgy a pedagógusnak is bíznia kell abban, hogy az értük meghozott döntések valóban a jó oktatás ügyét szolgálják. És ebben, hogy ránk bízzák, benne van a legfontosabb szó, a bizalom. Bizalom nélkül nem fog menni, bizalom nélkül még a béremelés is értéktelen. Majd meg fogják látni! Mármint azt, hogy bizalommal meg értékes.”

10. „Egy másik probléma, amely helyenként foglalkoztatja a pedagógusokat: nem mindig érzik, hogy feletteseik, valamint a helyi párt- és tanácsszervek részéről a szükséges bizalmat. A párt és a kormány – kedves elvtársak – teljes bizalommal van pedagógusaink iránt. Mégis miből fakad a bizalmatlanság érzése?”

1. Szabad Nép - 1956. június 3.

2. Balog Zoltán - 2015. június 4.

3. Balog Zoltán - 2015. június 4.

4. Szabad Nép - 1952. június 8.

5. Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos köszöntője - 2015. június 4.

6. Balog Zoltán - 2015. június 4.

7. Szabad Nép - 1952. június 8.

8. Balog Zoltán 2014. május 30.

9. Balog Zoltán 2014. május 30.

10. Szabad Nép - 1956. június 3.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.