Pécsi vérvétel: böntetőeljárás helyett etikai vizsgálat

Nem fenyegeti büntetőeljárás az egy hónappal ezelőtt Pécsett engedély nélkül vérvételt végző orvost, az ügyben induló etikai vizsgálat viszont akár súlyos szankcióval is járhat.

Lezárult a rendőrségi vizsgálat a nagy visszhangot kiváltó, pécsi iskolai vérvétel ügyében. Mint arról beszámoltunk, november 13-án a pécsi Bánki Donát Általános Iskolában vért vettek tíz, negyedik osztályos gyerektől, akik közül hétnek a szülei előzőleg nem tudtak erről. A vérvételt Ruzicska Zsolt, szülész-nőgyógyász végezte, a nyert adatok az orvos feleségének szakdolgozatához kellettek (az asszony a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karán készül diplomázni).

A szülész a vérvétel másnapján utólagos engedélyt kért és kapott a hét gyerek szüleitől, ennek ellenére a pécsi önkormányzat – mint iskolafenntartó – a rendőrséghez fordult az ügyben. Zsobrák Pétertől, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, hogy az engedély nélkül végrehajtott vérvétel miatt az orvos ellen egészségügyi önrendelkezési jog megsértésének gyanújával indulhatna büntetőeljárás, ám erre csak akkor kerülhetne sor, ha az érintett szülők ezt magánindítványban kezdeményeznék. Mivel a hét gyerek szülei nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, a rendőrség lezárta a vizsgálatot.

A novemberi vérvétel körülményeit az ÁNTSZ is vizsgálta. Schäffer Károly, az ÁNTSZ dél-dunántúli intézetének főorvosa elmondta, hogy a szolgálat szerint Ruzicska Zsolt nem rendelkezett a megfelelő szakmai engedéllyel a vérvételhez. Mivel a vérvétel egy kutatás része volt, engedélyt kellett volna kérni a Regionális Kutatásetikai Bizottságtól. Ez elmaradt, így az orvos etikai vétséget követett el. Ezt azonban az ÁNTSZ már nem vizsgálhatja, ezért a szolgálat az ügyet továbbadta a Magyar Orvosi Kamarának. A kamara baranyai szervezetétől megtudtuk, hogy az etikai vizsgálat – várhatóan – januárban indul el. A kamara egyébként súlyos etikai vétség esetén akár el is tilthatja egy tagját a hivatása gyakorlásától.

A történethez tartozik, hogy Ruzicska Zsolt felesége visszavonta szakdolgozatát. Utóbb ugyanis kiderült, hogy az orvos felesége nem vonta be a kutatási terveibe a konzulensét. Amúgy a dolgozat azt vizsgálta volna, hogy bizonyos antioxidáns táplálék-kiegészítők miképp hatnak a fiatal sportolók terhelhetőségére. Ennek érdekében tizenegy pécsi, tizenéves tornászlány több hónapon át szedte az egyik külföldi gyár táplálékkiegészítőjét. A szert Ruzicska biztosította.

Az ÁNTSZ ellenőrizte, hogy a sportolóknak adott készítmények rendelkeznek-e forgalmazási engedéllyel. Schäffer Károly szerint nem – ha ez beigazolódik, akkor az ÁNTSZ értesíti a fogyasztóvédelmet arról, hogy a szerek terjesztésekor vélhetően visszaélés történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.