Pécsi ámokfutó: enyhén vagy súlyosan korlátozott?

A pécsi egyetemen fegyverrel gyilkoló G. Ákost enyhe fokban korlátozza elmeállapota, a bíróság által felkért újabb szakértők szerint. A szerdán megismert szakvélemény azonban nem felel meg a bíróság igényeinek, ezért kiegészítésre szorul.

A Baranya Megyei Bíróságon folytatódott az emberöléssel vádolt G. Ákos büntetőpere. A most 25 esztendős pécsi férfi 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem első éves gyógyszerész hallgatójaként az egyik tanórán pisztollyal támadt csoporttársaira. A férfi megölte a 19 éves D. Miklóst, és megsebesített egy másik diákot, valamint az óraadó tanárt és a folyosón dolgozó takarítónőt. Utóbbiak maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

Az ámokfutás után G. Ákos megadta magát a rendőröknek, s tettét azzal magyarázta, hogy úgy vélte, társai összesúgnak mögötte és kigúnyolják.

A nagy visszhangot kiváltó büntetőügy pere immár egy éve tart. A bűncselekmény lefolyását pontosan rekonstruálták, annál inkább kérdéses, hogy G. Ákos – aki egyébként pisztolyát igazolt sportlövőként engedéllyel tarthatta magánál - mennyire volt beszámítható a gyilkosság idején. A nyomozóhatóság által bevont pszichiáterek szerint a vádlott személyiségzavaros, s elmeállapota enyhe fokban korlátozza őt cselekedeteiben, a G. Ákos védője által felkért szakértő csapat viszont súlyos fokú korlátozottságot állapított meg. Mivel a két team véleménye a tárgyaláson nem közeledett egymáshoz, a bíróság harmadik szakértőt kért fel. Az újabb pszichiátriai szakvéleményt a per szerdai tárgyalásán olvasta fel Kovács Attila, tanácsvezető bíró. A harmadikként vizsgálódó pszichiáterek – 45 oldalas tanulmányukban - azt állapították meg, hogy G. Ákost elmeállapota enyhe fokban korlátozza. E vizsgálat pszichiáterei kizárják, hogy a vádlottnak akut pszichotikus zavara lenne.

A most megismert szakvélemény azonban még se segíti megfelelően a bíróság munkáját, mert - mint arra a védelem felhívta a figyelmet – az eljárásjogi törvény szerint a harmadik szakértőknek az lett volna a dolga, hogy állapítsa meg az első két szakvélemény közti különbség okát, s azt feltárva könnyítse meg a bíróság mérlegelését. Ezt az érvet a bíróság elfogadta, és a szakértőket véleményük kiegészítésére kérte.

Első pillanattól egyértelmű, hogy az ügyben perdöntő lesz a pszichiátriai szakvélemény. A vádlottat tettéért életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti, ám ha a bíróság elfogadja, hogy G. Ákost elmeállapota súlyosan befolyásolta, akkor a kiróható büntetést szinte korlátlanul enyhíthetik. A tárgyalás december 15-én folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.