Pazarlás: évente egymilliárd tonna ételt dobunk ki

A nem megfelelő csomagolási, szállítási módok és a nyugatiak pazarló életmódja miatt az élelmiszerek jelentős része idő előtt fogyaszthatatanná válik.

Miközben világszerte egyre szűkösebb mennyiségben áll rendelkezésre és egyre drágább az élelmiszer, tonnaszámra romlanak meg az árúk a nem megfelelő csomagolás és szállítás miatt. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerint az élelmiszer fajtájától függően a veszteség 20-75 százalék között van, és összességében meghaladja az évi egymilliárd tonnát.

Már az eladás előtt megromlik az étel

A fejlődő országokban a legrosszabb a helyzet, mert a csomagolási hiányosságok miatt ott már útközben megromlik az árucikkek 40 százaléka. A fejlett államokban inkább már a felhasználás helyén, azaz a háztartásokban romlik meg az étel: a FAO becslései szerint a fejlett országokban fejenként és évente 300 kilót tesz ki a veszteség, ami azt jelenti, hogy naponta nagyjából egy kiló romlott élelmiszert dobnak ki a nyugati világ fogyasztói. Az Európai Unióban évente 70 millió tonna élelem landol a szemétben.

A FAO-szakértő rámutatott: a csomagolás, illetve a tárolás és szállítás hiányosságai mellett a nem megfelelő gyártási, tartósítási eljárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsan megromlanak az élelmiszerek. A szakértő azt is kiemelte, hogy a nyugatiak pazarló életmódja befolyásolja a globális élelmiszerárakat, és a szegényebb régiókban szinte megfizethetetlenné teszi a termékek egy részét.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.