Patkányméretű csigák rohanták le Kubát

A világ egyik legveszélyesebb invazív faja elérte a karibi térséget. A patkány méretű puhatestűek semmi jót nem jelentenek az őshonos növényzetre és az állatvilágra nézve.

Az afrikai óriás vagy achátcsiga akár egy patkány méretét is elérheti, ráadásul nem túl válogatós, ami zöldet talál, azt megeszi. Éppen ezért tartják a világ egyik legveszélyesebb betelepült fajának, amely tavaly megjelent Havana környékén is, komoly aggodalommal töltve el a kutatókat.

Az afrikai óriáscsiga
Egy afrikai óriáscsiga. Jönnek, látnak, esznek
Forrás: businessinsider.com

Az erről szóló tanulmányában a havannai Trópusi Orvostudományi Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy Kuba szigetén számos olyan csigafaj él, amely sehol máshol nem fordul elő, így az afrikai óriások helyrehozhatatlan károkat okozhatnak, ha elhódítják az őshonosok élőhelyét.

Ha az óriás csiga megjelenik valahol, elszaporodása szinte feltartóztathatatlan, ugyanis hímnősek. A csigák ugyan csak hat hónapos korukban várnak ivaréretté, de onnantól kezdve 100-300 tojást tesznek le havonta. „Annak a valószínűsége, hogy ezek a tojások kikelnek, 95 százalék, így a faj végül elterjed az egész szigeten" – magyarázta Antonio Vazquez, a Trópusi Orvostudományi Intézet munkatársa a BBC-nek. Ő jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen méretű a beszivárgás.

A kutatók azt nem tudják, hogy az afrikai óriáscsiga hogyan került a szigetországba, de a puhatestűek korábban már felbukkantak Brazíliában, Floridában és Venezuelában is. A tapasztalatok szerint az afrikai óriáscsiga játszi könnyedséggel tud alkalmazkodni a helyi körülményekhez, és azt is tudni lehet, hogy kiirtásukra más ragadozó csigafaj behozása nem nyújt megoldást. Ez történt ugyanis 1821-ben a Hawaii-szigeteken, de ez a ragadozó az afrikai óriáshoz hozzá sem nyúlt, ellenben felfalta az őshonos puhatestűeket.

Vazquez szerint az egyetlen megoldás a helyiek bevonása az irtásba, azaz távolítsa el mindenki saját kézzel őket. Arra viszont nagyon fontos felhívni az emberek figyelmét, hogy az afrikai óriáscsiga nem hobbiállatka, ugyanis az emberre is veszélyes kórozókat terjeszt. Így az se véletlen, hogy a patkányhoz szokták hasonlítani, ugyanis a rágcsálókhoz hasonlóan olyan parazitákat hordoznak a testükön, amelyek az agyhártyagyulladás egyik változatát okozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.