Alaposan felépített csalás: parókás hasonmások a bankfiókban

Hasonmásokat is „foglalkoztattak” azok a csalók, akik jól kitervelt trükkökkel emeltek le nagy összegeket jómódú emberek számláiról. A bíróság ma ítélte el őket: mind a kilenc vádlottat bűnösnek találta.

Fizetett tippadók segítségével derítettek fel egy jól előkészített csalás felbujtói olyan embereket, akik nagy összeget tartottak a bankszámlájukon. Ezt követően hasonmásokat kerestek – többek között hajléktalanokat –, s százezer forintért rávették őket arra, hogy némi maszkírozás, parókaöltés után a bankban a számla tulajdonosának adják ki magukat, s a felbujtók által megadott számlára nagyobb összegeket utaljanak át. 

Több esetben követtek el csalást hasonló módszerekkel. Először egy budapesti hölgy pénzét szemelték ki maguknak. Tudták, hogy a bankban elkérik a személyes iratokat, ezért megszerezték a nő lakcímkártyáját és útlevelét. Megbízottjuk egy mobilcég alkalmazottjaként kereste fel lakásán a nőt, mondván ajándékcsomagot hozott tőlük. Az azonosításhoz elkérte az okmányokat, amelyekkel egyszerűen lelépett. A sértett értesítette a rendőrséget, de az iratokat három napon belül a postaládájában megtalálta. 

Időközben azonban a hasonmás a papírokkal besétált a bankba, igazolta magát, s 27 millió 600 ezer forintot átutalt a megadott számlára. Ugyanezen a napon 64 ezer eurót is leemeltek hasonló módszerrel.

A második tranzakciónál – melynek ugyancsak egy vállalkozó hölgy volt a sértettje – hamis papírokat készítettek, a mobilszolgáltató képviseletében felkeresték a hölgyet, azt mondták neki, nyert egy telefont. Elkérték, majd észrevétlenül a hamisra cserélték az igazolványait. 

Gondoskodtak arról is, hogy a nő telefonszáma – amennyiben a bank az utalás teljesítése előtt felhívná – náluk csörögjön ki. A hasonmás az igazolványokkal bement a szolgáltatóhoz, bejelentette, hogy ellopták a SIM-kártyát, kérte, azt tiltsák le, s adjanak neki újat ugyanarra a számra.   

Ezt követően kereste fel a bankot – a nagyobb hasonlóság kedvéért parókában –, ahol 120 millió forintra adott megbízást. A kézírást előtte begyakorolta. A győri bankban azonban gyanúsnak találták, hogy a VIP-ügyfél korábbi szokásától eltérően ebben a fiókban intézi ügyeit. A csalás ekkor derült ki. 

Kilenc vádlottat gyanúsított meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség. 

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon Széplaki László bíró, az eljáró tanács elnöke szerdán hirdetett ítéletet. Valamennyi vádlottat bűnösnek találta. 

Fülöp Zsolt bíró, a megyei bíróság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a parókás hasonmás, első rendű vádlott 2 év hat hónapi börtönt kapott.  Az elcsalt pénznek bankszámlát nyitó másodrendű vádlott egy év hat hónapos börtönbüntetésének végrehajtását felfüggesztették. A felbujtóként elkövető két csaló egyikét négy év fegyházra, társát 6 év 8 hónapi börtönre ítélték. 

Az ítélet nem jogerős. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.