Paradicsommal a napégés ellen

Egy új kutatás szerint a paradicsom jobb, mint egyes naptejek: segít fiatalon tartani a bőrt, és megvédi a Nap káros UV-sugárzásával szemben.

Mark Birch-Machin, a Newcastle Egyetem professzora Londonban ismertette kutatása eredményeit.

A kutatók húsz, 21 és 47 év közötti nő bőrét hasonlították össze, tízen 12 héten át, naponta 55 gramm paradicsompürét fogyasztottak némi olívaolajjal, az ugyancsak 10 kontrollszemély csak olajat fogyasztott. 

A 12 hét elteltével kiderült, hogy a paradicsompüré kiváló bőrápolószer, segít fiatalon, feszesen tartani a bőrt, gátolja a ráncok kialakulását. Ráadásul a paradicsompüré fogyasztók esetében 33 százalékban nőtt a bőr védekezőképessége a Nap káros sugaraival szemben, ez hozzávetőleg egy 15-ös faktorszámú bőrvédő krém hatásával egyenértékű

"Az, hogy valaki rendszeresen fogyaszt paradicsomot, nem véd száz százalékosan a nap sugaraitól, de egy plusz védelmet ad azokkal szemben. A naptejjel, az árnyékkal és a megfelelő öltözékkel együtt igen hatásos" - idézte a professzort a Daily Mail.

A paradicsom jótékony hatása egy antioxidánsnak, a likopinnak tudtható be, mely a zöldségnek erőteljesebb piros színt kölcsönöz. Kevesen tudják, hogy a paradicsom tápértéke jóval nagyobb főzve, mivel ezáltal a likopin könnyebben felszabadul a növényi rostok közül. Magas a likopin tartalma például a ketchupnak, a paradicsomlevesnek, vagy a paradicsomlének is.

Összességében tehát bátran kijelenthetjük, bár a likopin önmagában nem nyújt kellő védelmet, ez a kutatás azt bizonyítja, hogy ha az étrendben sok az antioxidánsokban gazdag paradicsom, az hozzájárulhat a bőr védelméhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.