Pár ezer forintért öltek Csepelen

„Nem szeretnénk részletekbe bocsátkozni az elkövetés módjáról, ami ott történt, annyira brutális, hogy a horror enyhe kifejezés a leírására.” Ezt mondta Csizner Zoltán igazgató a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteki sajtótájékoztatóján. Azt, hogy a csepeli Eperföldön augusztusban megtalált, illegálisan elhantolt négy ember brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság áldozata lett, a szakértői vizsgálatok is megerősítették. Valamennyien egy nyáregyházi család tagjai; egy 30 éves férfi és annak 40 éves élettársa, a férfi 53 esztendős édesapja és öt évvel fiatalabb élettársa.

Deme Tamás, az NNI életvédelmi osztályvezetőjének tájékoztatása szerint a családot valamikor ez év januárjában mészárolták le és temették el Csepelen. Ismerték gyilkosaikat, ők is gyakran megfordultak az Eperföldön és környékén. Tehetősebbek voltak az ott élő kolónia tagjainak többségénél, mivel, ha tehették, külföldön vállaltak alkalmi munkát, lomtalanításokból, guberálásból tettek szerint némi „vagyonra” A nyomozás eddigi adatai szerint ezért kellett meghalniuk. Gyilkosaik szemet vetettek „a vagyonkájukra”. Pár tízezer forintot érő autójukat, kevéske pénzüket, mobiljukat és más értékeiket szétosztották egymás közt.

Az Eperföldön
Az Eperföldön FOTÓK: KOCSIS ZOLTÁN

A Csepel-sziget északi csücskén zajló, horrorfilmekbe illő eseményekről a nyilvánosság azután értesült, hogy egy 31 éves erdélyi fiatalember bejelentette a rendőrségen: hajléktalan ismerősei, akiknek korábban többször adott kölcsön kisebb összegeket, amit addig mindig időben megadtak, megverték, megkínozták és kirabolták. Sörözni hívták aznap este az Eperföldre, majd egyikük kötéllel fojtogatni kezdte. Amikor elvesztette az eszméletét, egy előre megásott gödörbe guggoltatták és nyakig betemették – így kényszerítették rá, hogy adja meg a bankkártyája kódját. Megadta. Miközben támadói elrohantak a legközelebbi automatához, hogy leürítsék a kártyáját, a fiatalember kiásta magát, hazarohant és hívta a rendőrséget. Másnap támadóit elfogták. Azonban az csak egy héttel később derült ki, hogy a csepeli Eperföldön élő hajléktalanok között létezik egy rablógyilkos banda. A magát akkor még macedónnak valló bandavezér maga mutatta meg a nyomozóknak négy, korábbi áldozatuk sírját.

A „macedón” férfiról a nyomozók kiderítették, hogy a valódi neve B. Dragan – és valójában szerb. Több bűncselekménnyel összefüggésben is felmerült a neve Szerbiában, körözték is, azonban azt az információt, hogy korábban Arkan tigrisei között harcolt volna a délszláv háborúban, a rendőrség nem tudta megerősíteni. Pedig Dragan „hívei” előtt – mint elmondták – gyakran kérkedett azzal, hogy a háborúban tanulta a leghatékonyabb kínvallatási technikákat. Ezért is féltek tőle, akik ismerték.

Elfogása után kevéssel egy másik gyilkossággal is összefüggésbe hozták őt a nyomozók. Három bűntársával (az egyiküket később Bécsben fogták el, és Ausztria csütörtökön adta ki Magyarországnak) meggyilkoltak egy 32 éves diósdi férfit. Áldozatuknak volt munkahelye, rendes fizetése is. E két körülmény épp elég volt ahhoz, hogy végezzenek vele. Tavaly szeptemberben, fizetésnapon végeztek vele. Az ügy érdekessége, hogy mint azt Csizner és Deme elmondták, bizonyítékok sora támasztja alá, hogy Dragan és társai ölték meg a férfit, sőt, a vallomások alapján az is egyértelműnek látszik, hogy milyen szereposztásban „dolgoztak a gyilkosok”, az áldozat holtteste máig nem került elő. Csak annyit tudni, hogy azt a gyilkosságot is az Eperföldön követték el.

Csizner Zoltán lapunk kérdésére azt mondta: mind a négytagú család, mind korábban a diósdi férfi esetében Dragan és aktuális bűntársai előre eltervezték, hogy értékeik megszerzése érdekében megölik őket. Az NNI igazgatója felvetésünkre nem zárta ki, hogy meggyilkolták volna az erdélyi fiatalembert is, ha nem sikerült volna még a visszaérkezésük előtt kiásnia magát a gödörből. Ennek ellenére abban az ügyben nem emberölés kísérlete, hanem rablás miatt nyomoz a rendőrség. Csizner elképzelhetőnek tartja, hogy annak az ügynek a minősítése az eljárás későbbi szakaszában megváltozik, és a fiatalember élve eltemetéséért emberölés kísérlete miatt javasolnak majd vádemelést.

Eddig az eperföldi mészárlásról hajléktalanok által hajléktalanok sérelmére elkövetett gyilkosságokként számolt be a sajtó, köztük lapunk is, a rendőrök szerint azonban „a helyzet kissé bonyolultabb”. Az áldozatok és a gyanúsítottak között is vannak olyanok, akiknek van lakásuk, házuk, de időnként mégis a hajléktalanok között töltenek el, akár napokat is. Így ismerkedett meg későbbi gyilkosaival a nyáregyházi család és a diósdi férfi is.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nem zárható ki, hogy Dragannak és társainak vannak még eddig fel nem fedezett áldozatai. Úgy tudjuk, a rendőrség több bejelentés is vizsgál még. Mint Csizner fogalmazott: ebben a körben – vagyis a hajléktalanok között – nehéz adatokat gyűjteni. Zárkózott, bizalmatlan, saját törvényeik szerint élő emberek, nem szívesen állnak szóba a rendőrökkel. A nyomozás során is számos esetben a hajléktalanokkal kapcsolatban álló segélyszervezetek segítségével gyűjtötték össze a tettesek elfogásához szükséges adatokat. Emellett a hajléktalanoknak nem igen tűnik fel, ha valaki eltűnik a környezetükből, főleg, ha olyan valakiről van szó, akiről tudják, hogy van hova mennie, van lakása, háza vagy rokona, aki időnként befogadja. Ezért sem zárják még le a csepeli aktákat. Tovább keresik a 32 éves diósdi férfi holttestét, valamint Dragan és társai esetleges újabb áldozatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.