Pár lépés Ábel gyógyulásáért

„Megvan az időpontunk Varsóba, a Thera-Suitra! November 21-én indulnánk, és december 7-én érkeznénk. Hurrá! Előtte még október 20-tól három hétre mennénk a Budai Gyermekkórházba rehabra, és akkor a kupakokat is le tudnánk adni” – írja a Fogjunk össze Ábel gyógyulásáért című zárt Facebookoldalon Józsa-Ficsór Brigitta.

A kompolti kisfiúnál – valószínűleg oxigénhiányos állapot miatti – agyi bénulás következtében izomtónus-eloszlási zavar alakult ki. Bizonyos testrészei feszesek, mások lazák. Fejletlen az egyensúlya, sok mindenben segítségre szorul, otthon bottal jár. Mint édesanyja, Józsa-Ficsór Brigitta meséli, Ábel imádja a meséket, és szeret játszani az öccsével. Szellemileg picit lemaradt, de olyan eseményekre emlékszik, és olyan következtetéseket von le, hogy a szülőket is meglepi.

Ábel most ötéves
Ábel most ötéves
Makkai Zsanett

Ősztől egy közeli integrált óvodába jár majd napi öt órában. Együtt kezdi az ovit a három és fél éves kisöccsével. Ettől sokat várnak a szülők. Az persze kérdés, meddig fejlődik majd Ábel, ha iskolába megy, és elkezd írni.

A kisfiút több kórházban is vizsgálták, tavaly 29 hetet töltött bent. Megműtötték, a gerincben a feszes idegekből vágtak el, ezzel oldják a rossz agyi parancsot, de ez csak harmincszázalékos gyógyulást adott. A többi a rehabilitáció feladata.

A betegség diagnosztizálása óta terápiáról terápiára jár a család, gyógytornán és konduktív foglalkozásokon vesznek részt. Gyógytornára otthon is átalakítottak egy szobát, mindent megtesznek, hogy segítség nélkül járhasson Ábel. Nemrég elromlott a futópad, a Facebook-csoport egyik tagja adta oda a sajátját, amellyel hajdanában edzőtermet nyitott.

A hazai kezelések mellett remek terápiát találtak a szülők a varsói Olinek központban. Kétszer is jártak ott, mindkét kezelés rengeteget lendített Ábel állapotán. Már megvan az újabb időpont is a Thera-Suit terápiára: november 21. Igen ám, de több százezer forint a költsége. (Ha támogatja az OEP, körülbelül 200 ezer forintba kerül, ám ha a harmadik kezelésre már nem jár állami pénz, a költségek 650-700 ezer forintra rúgnak.)

Brigitta a fia tízéves koráig lehet gyesen, és az ápolási díj legmagasabb összegét kapja. Bár az apuka is dolgozik, a családi kasszából nem telik a külföldi terápiákra. Ezért is alapították a csoportot a Facebookon, kérték az ismerősök segítségét. Azt találták ki: saját vagy felajánlott használt játékot, gyerekruhát árulnak, műanyag kupakokat és újságpapírt gyűjtenek a környékbeliek segítségével, s a bevételt a gyógyulásra fordítják. Ám ez megközelítőleg sem éri el a varsói terápia költségeit. Ezért is kérik azokat, akik szívesen segítenének, felajánlásaikat az MKB Bank számlaszámára utalják: 10300002-10432563-49010019 (számlatulajdonos: Józsa-Ficsór Brigitta). Az utalásnál tüntessék fel az „Adomány” szót, így adómentessé válik a jótékonyságuk.

A szülők azt tervezik, létrehoznak egy alapítványt is, hogy Ábel járókeret és botok nélkül futkározhasson kedvére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.