Papír kétszázasokat zsákolt a csaló

Kétmillió forint zsákban leadott pénzből csaknem 120 milliót akart kivenni a bankból egy Békés megyei csaló Győrben Két év két hónapi börtönbüntetésre ítélték.

Jogi szempontból is érdekes ügyben hozott ítéletet a Győr Városi Bíróság.

A csalással megvádolt R. Cs. egy győri vállalkozás ügyvezetőjeként szerződésben állt az egyik győri bankkal. Bevételeit úgynevezett zsákos befizetéssel adta le a pénzintézet fiókjában. A banki gyakorlatban jól ismert módszer azt jelenti, hogy az ügyfél egy zsákban viszi be a pénzt egy melléklettel, melyben felsorolja, milyen címletű pénzből hány darabot tartalmaz a csomag, s természetesen a végösszeget is feltünteti. A bank azonnal jóváírja a számláján a pénzt, majd öt napon belül ellenőrzi a zsák tartalmát, és szükség szerint korrigál.

R. Cs. a bevitt szállítmányra azt írta rá, hogy 168 millió forintot tartalmaz. Előzőleg azonban bejelentette a bank két másik fiókjánál, hogy két nap múlva mindegyikben 60-60 millió készpénzt akar fölvenni. A pénzintézetben közölték vele, hogy csak 2 millió 900 ezer forint van a számláján, de ő megnyugtatta őket, hogy rövidesen rajta lesz a szükséges összeg.

A bank azonban a szokásostól eltérő módon nem várt a pénzszámolással, hanem - tekintettel a nagy összegre - kinyitották a csomagot. Kiderült: a húszezresek helyett papír kétszázasok lapultak a zsákban. (Az elkövetés idején ez a címlet még forgalomban volt.) A 168 millió helyett a bankosok csak 2 millió forintot tudtak összeszámolni, s ezt jóvá is írták.

R. Cs. figyelte a számláját, s mivel látta, hogy nem szerepel rajta a 168 millió, már be sem ment az előzetesen bejelentett 60-60 millióért.

A bíróság így is elmarasztalta a férfit, aki azt állította: részegen készítette össze a zsákot. Bóka Tibor büntetőtanácsa csalás kísérlete miatt 2 év 2 hónapi börtönbüntetést szabott ki rá, amit részben felfüggesztettek. Erre a btk. módosítása alapján nyílt lehetőség.

Az ítélet jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.