Páncélos rinocérosz érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Indiai páncélos rinocérosszal (Rhinoceros unicornis) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark, a berlini állatkertből csütörtökön érkezett fiatal nősténnyel már három, állatkertekben rendkívül ritka rinocérosz él a nyírségi megyeszékhelyen.
A hároméves, két tonna súlyú, Aruna névre hallgató állat viszonylag jól tűrte az egynapos utat. A konténerben szállított rinocéroszt daru segítségével emelték ki a járműből, majd helyezték el a park egyik elkülönített, fedett bokszában, ahol várhatóan egy hónapig lesz.

Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek a helyszínen elmondta, hogy a rinocérosz az európai fajmegmentési program keretében került Nyíregyházára a már itt élő tenyészpár mellé. Az állatkertek legnagyobb ritkaságai közé tartozik ez a faj, Európában mindössze ötven egyede él: Aruna kitűnő vérvonallal rendelkezik, ezért ideális egyednek számít a zárttéri szaporítás tekintetében.

Az indiai orrszarvú a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfaj, testtömege akár a 2,7 tonnát is elérheti. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet, ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Latin neve árulkodik egyetlen tülkéről, amelyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

Az állatnak kiváló hallása és szaglása van, de viszonylag gyengén lát. Érdekesség, hogy elsősorban ez utóbbi tulajdonságuknak tudható be agresszív viselkedésük: az indiai orrszarvú például több emberrel végez évente Nepálban és Indiában, mint a tigrisek vagy a leopárdok.

A növényevő faj egyike a legveszélyeztetettebb élőlényeknek, természetes élőhelyén Indiában, Nepálban, Bangladesben és Pakisztán északi részében állományát alig kétezer egyedre becsülik. Megfogyatkozásának legfőbb oka életterének csökkenése, valamint kegyetlen vadászata. Bár hivatalosan mindenütt védelmet élvez, a feketepiacon nagy a kereslet az orrszarv iránt: egyrészt ebből állítják elő Közel-Keleten a dzsambija nevű, hagyományos tőr nyelét, másrészt szarvának a távol-keleti gyógyászatban gyógyhatást tulajdonítanak.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot indított a faj összehangolt zárttéri szaporítására. A nőstény számára Nyíregyházán ideálisak a tartási körülmények, a szakemberek reményei szerint gyorsan összebarátkozik a 2006-óta itt élő bikával, valamint a 2010-ben érkezett nősténnyel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.