Palackozott kanadai levegőt vásárolnak a kínaiak

Hatalmas a kereslet a Vitality Air nevű kanadai cég palackozott levegője iránt Kínában, két hét alatt mind az 500 palackot elkapkodták.

A kanadai start-up a Sziklás-hegységben fekvő albertai városból, Banfból származó levegőt kínálja 14-20 dollárért, a palack méretétől függően. A készletek két hét alatt elfogytak, most további ezer adagra érkezett előrendelés.

A Vitality Air társalapítója, Moses Lam a CNN-nek elmondta, az ötlet tavaly született, amikor eladták az első palackozott levegőt az eBayen 99 centért. „Valami vicceset és sokkolót akartunk csinálni, így felmerült bennünk, mi lenne, ha levegőt árulnánk” – magyarázta az ötletet. Az Edmontonban élő férfi kéthetente egyszer négyórás utat tesz meg Banffba, hogy ott 10 órán keresztül levegőt palackozzon be.

Lam elmondása szerint az észak-amerikai kontinensen a tiszta levegő iránt nem túl nagy a kereslet, Kína azonban kiváló piac számukra: a kelet-ázsiai országban óriási problémát jelent a szmog, különösen a hideg téli hónapokban, fűtési szezonban.

Ahogy arról beszámoltunk, december elején, Peking történetében először kellett életbe léptetni a vörös riasztást a levegő szennyezettsége miatt. Bezárták az iskolákat, korlátozták a közlekedést.

„Egy üveg tiszta levegő nem segít. Én nagyon óvatos lennék” – nyilatkozta Wallace Leung, a Hongkongi Politechnikai Egyetem professzora, aki szerint Kína légszennyezettségére a kanadai cég terméke nem nyújt megoldást. „Meg kell szűrni a részecskéket, a láthatatlan gyilkosokat” – fogalmazott Leung, aki az arcvédő maszkok hatékonyságával kapcsolatban végez kutatásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.