Overdose nagy lelke

Negyedik lett a nemzet pacija Ascotban. Fantasztikus eredmény! Kezdettől fogva imádom ezt a lovat. Rászolgált.

Overdose most ott lett negyedik, ahol az angol királyi család is futtatja méregdrága, kényeztetett paripáit. És ahol valamivel többet jelent a ló és a lóverseny, mint nálunk. Úgy lett a magyar ló és lovasa negyedik, hogy féltávig vezettek, s jó kétszázzal a vége előtt tisztán a második helyen álltak. Le a kalappal mindnyájunk közös paripája előtt! Ez az eredmény olyan, mintha egy magyar kosárcsapat egy-két ponttal kapott volna ki az NBA-győztes Dallas Mavericks otthonában.

A verseny előtt felröppent, hogy a rossz pályabeosztás miatt hátrányt szenved a "szegény kis magyar" versenyző (ennek ellenére rögtön a rajt után élre állt). Mások azzal voltak és vannak elfoglalva, hogy Overdose mennyire magyar. Megsúgom: cseppet se számít. Csak az számít, hogy ló és lovasa csodálatosan versenyezve elképesztő eredményt ért el a lóversenyzés őshazájában.

És mi minden ellenére tudta elérni a fantasztikus sikert! Az elmúlt években trehány emberek és nyerészkedő svindlerek akarata ellenére talpon maradt. Nemrég pedig csak hetedik lett egy Ascotnál jóval alacsonyabb szintű derbin. Nosza, lehetett rögtön virslizni. Merthogy a csoda véget ért. Jött aztán, hogy a tulajdonos, aki töbször összezörrent már bankokkal, hatóságokkal, lóorvosokkal, zsokékkal is, jelzálog terhe alatt futtatja a magyar csodalovat. Ez is jellegzetes: nemzeti cidrizésnek lehet nevezni. Már a megmérettetés előtt elkezdjük magyarázni a rossz eredményt. Versenyfelfogásunk a ludas ebben. Hol istenáldotta zsenik vagyunk (Rubik-kocka, golyóstoll, gyufa, szóda, miegyéb), hol meg utolsó kis senkik, akiket elnyom a gonosz külvilág. Szegény Wolf Katit is hogy leszavazták! Ordít az igazságtalanság, pfúj!

Overdose negyedik helye azért értékes, mert előtte volt már fönn, és volt jóval lentebb is. Fel tudott állni. Ezt csodálom. Azon focicsapatoknak szoktam szurkolni, amelyek 1-2 gólos hátrányt is símán le tudnak dolgozni. Az az igazi sportember, aki hátrányba kerülve sem omlik össze. Ez a ló megtette ezt. Kellett hozzá zsoké és orvos is, meg mindazok segítsége, akik ismerik a pacit. De az is biztos, hogy ennek a lónak nagy lelke van.

Overdose - akinek neve túladagolást jelent - annak ellenére el tudta érni ezt a világra szóló eredményt, hogy a politika is rátenyerelt. Nemzetünk közös miniszterelnöke is megszimatolta a benne rejlő lehetőséget. Orbán Viktor 2009. április 20-án látogatta meg az ifjú csillagot, s nyilatkozott arról, hogy ilyen lóból csak egy van (felettébb érdekes, a nyilatkozatot a youtube-ról, minden bizonnyal Overdose 2010-es haloványabb eredményeinek köszönhetően a felhasználó eltávolította.)

Sebaj. Most talán újra lehet fényezni a régi szép szavakat. Ami persze engem, aki annyit értek a lovakhoz, mint Orbán úr az operaházhoz, túlságosan nem izgat. Csak a teljesítmény érdekel. A minden belemagyarázás nélküli tiszta teljesítmény. Az első hely megszerzésekor nincs szükség az okoskodásra, ellenben ha egy ló pár centivel lemarad a dobogóról (az első helyen befutó lovas előnye behozhatatlan volt), be lehet kapcsolni a sipákolós gombot. Hogy a szél nem úgy fújt, meg az itthoni körülmények, ugye, az örök marakodás, az elmúlt nyolc év lelki terhei, az ellopott milliárdok, a gazdasági világválság, a klímaváltozás...

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nem! Overdose egy egyszerű, tiszta versenyben a 4. lett Ascotban. Nem harmadik, nem ötödik: negyedik. Örüljünk neki mindnyájan. Ezt teszem én is. Na jó, annyit engedélyezek, hogy a fanyalgók kiélhessék mazochizmusukat. Akik pedig Overdose kapcsán is szeretnék egy kicsit Gyurcsányt szidni, kezdjék!

De addig is, éljen soká Overdose!

Overdose(k) száguld Andreas Suborics osztrák származású német zsokéval a nyergében az ascoti lóversenyen
Ascot, 2011. június 14. A magyar OVERDOSE (k) száguld Andreas SUBORICS osztrák származású német zsokéval a nyergében az ascoti lóverseny King's Stand Stakes futamában a derbi első napján. Overdose a negyedik helyen ért célba. (MTI/EPA/Charlie Crowhurst)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.