Overdose itthon is rajthoz áll

Megkezdődött a lóversenyszezon, a Kincsem Parkban idén 32 versenynapon rendeznek futamokat, melyeken a hazai istállók ötszáz lova méri össze a képességeit. A magyar lósport utazó nagykövetének tekintett dunakeszi Overdose idén mindössze egyetlen alkalommal áll rajthoz hazai közönség előtt, a négyéves telivért április 19-én láthatják rajongói – mondta érdeklődésünkre Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója, aki ezen a napon telt házra számít. Információi szerint az ország minden tájáról rajongók csoportjai érkeznek azért, hogy élőben láthassák versenyezni a híres csődört. Aki lemarad, annak a következő hónapban már Angliába kell utaznia, Overdose ugyanis májustól már csak a legrangosabb nemzetközi találkozókon indul.

A budapesti futam Overdose számára még inkább a felkészülés része, májustól júliusig pedig négy angliai versenyen vesz részt, köztük a legrangosabb megmérettetésnek számító ascoti és newmarketi futamokon – tudtuk meg Mikóczy Zoltántól, a versenyló tulajdonosától. A fiatal mén minden eddiginél jobb formában van, most lépi át a felnőttkor küszöbét. A versenylovak 4–6 éves korukban nyújtják teljesítményük legjavát, Overdose is várhatóan most ér fel a csúcsra.

A csodalovat patkolják a Nemzeti Lóverseny Kft. alagi tréningközpontjában.
Patkoló kovács patkolja Overdose-t a Nemzeti Lóverseny Kft. alagi tréningközpontjában.

A dunakeszi mén idei versenynaptárában kilenc futam szerepel. Három hónapot Angliában tölt egy bérelt istállóban, mert nincs értelme ide-oda utaztatni őt. A folytatás a szigetországban mutatott teljesítményétől függ, egyelőre tisztázatlan, hogy az őszi idényben Kaliforniában, vagy Ausztráliában indítják-e. „Ez attól függ, hogy a nagyobb dicsőséget, vagy a magasabb összegű nyereményt szeretnénk megcélozni” – utal az esetleges választás nehézségeire Mikóczy, majd komolyra fordítva a szót hozzáteszi: az őszi szezon versenyeit az határozza meg, bekapcsolódnak-e a világ számos pontján zajló Global Sprint versenybe, melynek résztvevői legalább négy különböző országban kell, hogy induljanak. A Global Sprint sorozat decemberben Hongkongban zárul.

Overdose nyergében ebben a szezonban a Párizsban élő, 1981-es születésű belga Christope Soumillon ül majd. A zsokét a lósport Hamiltonjának nevezik. A fiatal sportoló 2006. szeptember 10-én – példátlan teljesítménnyel – egy nap alatt öt versenyt nyert. Soumillon világutazó versenyző, egyik ló nyergéből a másikba ül, van, amikor egyik versenyről helikopter viszi a másikra. Munkaadója, az arab Aga Khan istálló, melynek tulajdonosát a lósport legnagyobb befektetőjeként tartják számon.

Mikóczy Zoltán azt mondta, Christope Soumillion kereste meg őt, így a belga versenyző nem kér külön díjazást Overdose lovaglásáért, a nyereményből viszont egy elfogadható arányúnak nevezett részesedést kap. Érdeklődésünkre Mikóczy azt mondta, kedveli és tiszteli az eddigi zsokét Andreas Suboricsot, de meg kell értenie, hogy ez egy professzionális sport, és nem lett volna ésszerű visszautasítani a világsztárt. Ám hozzátette: a tizenegy versenye után veretlen Overdose eddigi futamain a zsokénak nem jutott különösebb szerep, sehol sem a lovaglásbeli tudás döntött. A küszöbön álló rangos versenyeken viszont már az emberi tényező is fontos lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.