Ötvenöt év fegyház a hét maszkos rablónak

 Fokozott rendőri jelenlét mellett mondta ki bűnösnek a Hajdúböszörményi Járásbíróság bűnszövetségben, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettében azt a hét vádlottat, aki az elmúlt években több idős embert rabolt ki Hajdúböszörményben.

A sértettekre éjszaka, maszkban rontottak rá és pénzt, ékszereket, műszaki cikkeket vittek el tőlük. A bűncselekményeket a vádlottak társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként követték el.

Az elsőfokú ítélet szerint a nyolc vádlottból hatan 6 és 12 év közötti fegyházbüntetést kaptak, egy vádlottnak 4 és fél évre börtönbe kell vonulnia, egy vádlottat pedig a bíróság bizonyítottság hiányában felmentett a vád alól. A terheltek 5-10 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete értelmében a hét vádlottnak a sértettek számára csaknem 5 millió forintot, az állam javára mintegy másfél millió forint illetéket, valamint csaknem 5 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie -tájékoztatott Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

A bíróság ítélete szerint R. Balázs és B. József még 2012 tavaszán állapodott meg abban, hogy idős embereket fognak kirabolni. B. József vállalta, hogy szerez olyan címeket, ahová érdemes betörni. Az egyik sértett esetében megszervezték, hogy távol tartják az otthonától, a házban azonban még nyolcan maradtak – köztük négy gyermek. Már aludtak, amikor éjfél körül az első-, és a másodrendű vádlott fekete öltözetben, maszkban, kesztyűben, fegyverrel rájuk rúgta az ajtót. Mindenki felébredt, a gyerekek sírva fakadtak. A vádlottak kiabálva pénzt követeltek, R. Balázs rájuk szegezte a pisztolyt és többször fenyegette őket, hogy "szétlövi a fejüket". Mindenkit egy szobába tereltek, Z. Antal kutatott. Az asszony végül félelmében elárulta, hol a pénzt. A támadók 3 millió 260 ezer forinttal és egy mobiltelefonnal távoztak.

2012 júliusában egy másik idős férfira törtek rá, mert azt a fülest kapták, hogy több millió forintja és arany tárgyai is vannak. Órákig várták a fáskamrában, hogy felébredjen, majd maszkot és kesztyűt húztak, és rátörtek. Egy sállal hátrakötözték a kezeit, betömték a száját, fejére törölközőt tettek, közben egy késsel fenyegették. Végül a férfi BMW-jével, 145 ezer forint készpénzzel és ékszerekkel távoztak, 3,3 millió forint kárt okozva.

A vádlottak 2012 szeptembere és 2013 január elseje között több idős emberre rontottak rá. Volt, ahonnan fenyegető fellépésük eredményeként a párna alá rejtett 20 ezer forintot, volt, ahonnan 800 ezer forint értékben ékszereket, műszaki cikkeket raboltak. Minden esetben maszkban támadtak és megfélemlítették áldozataikat. A bírósági eljárás során a vádlottak jórészt tagadták a bűncselekmények elkövetétét, de többek között DNS vizsgálatok is igazolták bűnösségüket.

Az ítélet nem jogerős. A bíróság döntött arról is, hogy elrendeli több vádlott előzetes letartóztatását, így a tárgyalóteremből négy vádlottat bilincsben vittek el a rendőrök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.