Otthagyta fogát az őselefánt

Kordos László az utóbbi időben a legkülönösebb helyeken talál ősleleteket. A neves paleontológus nemrég az ipolytarnóci őslénytani bemutatócsarnokban, a járópalló alatt lelt ősállatnyomokat, most pedig a rudabányai ősmajom lelőhelyét védő épület talajában talált ősállatfogakat.

Az 1971 óta ismert, de az utóbbi évtizedekben lepusztult rudabányai lelőhely a helyi önkormányzat által elnyert 336,5 millió forintos uniós pályázatnak köszönhetően éledhet újjá. Tegnap be is mutatták a Rudabányai látványtár a Majomszigeten nevű projektet, igaz, a rendelkezésre álló pénz a tervezett kiállítás berendezésére, kialakítására nem elég, abból csak egy új épületet lehet felhúzni. A területet jól ismerő tudós kikötötte, hogy csak a jelenlétében bolygathatják meg a földet.

Jól tette, hiszen a múlt hét végén egy tízmillió éves őselefánt (masztodon) foga került elő. Mint Kordos László lapunknak elmondta, új felismeréseket is tettek. Tudták ugyan, hogy a mélyben egy ősi karsztos réteg lapul. Az ez alatt található több méter vastag szenes agyagról azonban nem volt tudomásuk, mint ahogy a karsztréteg üregeiből sem sikerült eddig semmiféle ősleletet előbányászni. Most viszont egy ősdisznó alsó állkacsából hat fogat találtak, és az alapozás folytatásától további leletek várhatók.

A leletmentésnek is beillő építkezésre azért is szükség volt, mert 1992 óta Kordosék külföldiek társaságában voltak kénytelenek kutatni a területen, és az amerikai, de főleg a kanadai csoport mára „túlásta” a lelőhelyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.