Már ötmillió szócikkről tudhatja meg a Wikipédián, hogy mit jelent

Meghaladta az ötmilliót az angol nyelvű Wikipedia szócikkeinek száma. A mérföldkőnek számító cikket egy ausztrál önkéntes írta a Persoonia terminalisról, amely vasárnap került az ingyenes online közösségi enciklopédiába – írták Wikimedia című blogjukon a szerkesztők.

A Persoonia terminalis egy Kelet-Ausztráliában honos cserje, a próteafélék (Proteaceae) családjába tartozik. Cas Liber ausztrál szerkesztő írt róla, aki csaknem 1500 szócikkel gazdagította az angol nyelvű Wikipediát az ingyenes enciklopédia majdnem 15 éves fennállása óta.

A Wikimedia blog szerkesztőinek kérdésére Liber elmondta, hogy szerinte az teszi különlegessé a Wikipediát, hogy "abban a világban, melyet eláraszt az információ, a közösségi lexikon lehetőséget ad arra, hogy a káoszt értelmezzük". Csodálatos hidat alkot a laikusoknak szóló tájékoztatás és a szakembereknek és lelkes érdeklődőknek szóló részletes, tudományos információ között, mindeközben megszámlálhatatlan olvasót lát el ismeretekkel.

Az angol nyelvű Wikipedia közössége az ötmilliomodik cikk alkalmából készített közleményében arra kéri a lehetséges szerkesztőket, segítsenek kijavítani a még nem makulátlan cikkeket és bővíteni a jelenleg rendelkezésre álló ötmillió számát.

A Wikipedia a 35 legnépszerűbb weboldal közül az egyetlen, melyet nonprofit szervezet üzemeltet. Cikkei becslések szerint összesen 2,5 milliárd szót tartalmaznak, az olvasók naponta több mint félmilliárd oldalletöltést végeznek.

Ma a "Wiki" több témát és több megközelítést tartalmaz, mint bármely lexikon a világon, egyben a világtörténelem legnagyobb enciklopédiája, hosszabb, mint a 22 ezer 937 fejezetből álló, 40 köbméteres, 1408-ból származó Yongle Enciklopédia.

Az angol nyelvű Wikipediát a világ minden táján élő önkéntesek milliói készítik. Több mint nyolcmillió regisztrált felhasználója van a számtalan névtelen szerkesztő mellett.

Az online enciklopédia 2001. január 15-i indítása óta gyorsan növekedett, ugyanannak az évnek novemberében publikálták klasszikus nyitóoldalát. Milliomodik angol nyelvű cikke 2006-ban, a kétmilliomodik 2007-ben, a hárommilliomodik 2009-ben, a négymilliomodik 2012-ben jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.