Egerben és Budapesten könyveltek a fiktív cégeknek, ötmilliárd a kár

Vádat emelt a Heves Megyei Főügyészség azzal a 132 személlyel szemben, akik ötmilliárd forintott meghaladó vagyoni hátrányt okoztak az államnak.

Az egész országra kiterjedő, fiktív munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezet tagjait, és más, hozzájuk kapcsoló vagy tevékenységüket segítő vállalkozások képviselőit egyebek mellett költségvetési csalás, pénzmosás, t, bűnszervezetben részvétel, köz- és magánokirathamisítás elkövetésével vádolják.

A 2009-ben kezdődött bűncselekmény-sorozat elkövetése során a „megrendelő vállalkozások" – többségében őrző-védő, takarító, illetve fuvarozó cégek – a munkavállalóikat papíron a bűnszervezet által létrehozott, többnyire ukrán állampolgárok nevén lévő, utóbb gyakran már utolérhetetlen cégekbe jelentették be, ahonnan a dolgozóikat formálisan visszakölcsönözték. Az ezzel kapcsolatos bérszámfejtést a bűnszervezet külön irodái végezték Budapesten, illetve Egerben, ami azzal járt, hogy a munkavállalók utáni közterheket végül senki nem fizette be. Az így nyert összeget a bűnszervezet a saját hasznának levonása után készpénzben visszafizette a megrendelő cégek vezetőinek, akik ráadásul a színlelt munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásra eső általános forgalmi adót is visszaigényelték.

A Heves Megyei Főügyészség a bűnszervezet tagjaival - köztük a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő két vezetőjével - szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint a közügyektől való eltiltásukra és vagyonelkobzásra tett indítványt, s a megrendelő cégek vezetőinek többségével szemben is börtönben végrehajtandó szabadságvesztés az ügyészi indítvány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.