Öt tanács a stresszmentesebb munkanapokért

A munkahelyi stressz néha a legtürelmesebb és legkiegyensúlyozottabb személyeket is hatalmába keríti. Ennek következtében nem csak a munkavégzés hatékonysága csökken, de az általános közérzetromlás az otthoni hangulatra is kiülhet. Néhány egyszerű gyakorlat és szokás napi szintű beiktatásával viszont megtanulhat lazítani a legnagyobb pörgés vagy unalom közepette is.

1. Egyen! Ne hagyjon ki étkezést, mert ha a vércukorszint leesik, attól már önmagában is ingerültebbé válunk, mivel az éhezésre a szervezet fokozott adrenalin termeléssel reagál. A kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozás nagymértékben hozzájárul a szervezet stressztűrő képességének fenntartásához. Persze az sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. A magas szénhidrát és koffein tartalmú ételek, italok átmenetileg felfrissítnek, ám aztán gyors zuhanás következik be a hangulat- és energiaszintben.

2. Lazítson! Az íróasztal vagy munkapult fölött való görnyedés izomgörcshöz, gerincbántalmakhoz vezet. Egy öt-tíz perces önmasszázs sokat segít a testi-lelki feszültség levezetésében, de ugyan ilyen hatékony a rendszeres nyújtózkodás. Az ajtófélfa például tökéletesen alkalmas eszköz egy kis nyújtásra.

3. Mozogjon! Fordítson időt a testmozgásra munkaidőben is. Amikor csak lehetősége van rá, álljon fel az asztaltól, hagyja el a helyét, és tegyen egy rövid, tízperces sétát, lehetőleg a szabadban. Ha erre nincs lehetősége, az is megteszi, ha néhány emeletnyit lépcsőzik az épületben, vagy egy eldugott helyen könnyű tornagyakorlatokat végez. Ezt csinálhatja társsal, vagy ha arra vágyik, akkor egyedül is. Ha nem szeretne feltűnést kelteni, lazításképp végezze el a következő gyakorlatot a helyén maradva: feszítse meg a lábizmait, tartsa így néhány másodpercig, majd lazítsa el. Ezután következhet a farizom, a hasizmok, a karok és így tovább.

4. Igyon! Ne felejtsen el rendszeresen inni. Sokan csak estefelé kezdik el érezni, hogy valami nincs rendben: fejfájás, levertség, ingerültség, szédülés lép fel, melynek oka, hogy a nap folyamán egyszerűn elfelejtetnek vizet inni. A feledékenyek tartsanak mindig egy nagy üveg szénsavmentes ásványvizet a kezük ügyében, melyet a munkanap végére ki kell üríteni. A kávét és az üdítőket ne számolja bele a napi másfél, két literes minimum folyadékszükségletbe!

5. Pihenjen! Pihentesse az agyát is. Szakítsa meg a monoton munkavégzést kétóránként egy kiscsevegéssel (ne panaszkodással!), zenehallgatással vagy humoros videó megtekintésével. Ügyeljen rá, hogy ezt a kis pihenőt nem az élet egyéb területein jelentkező gondoknak szentelje, csak kapcsolódjon ki, szórakozzon egy keveset. Ha átmenetileg sikerül elterelni gondolatait a napi feladatokról, sokkal hatékonyabban vetheti bele magát újra a munkába, csak arra ügyeljen, hogy idejében vissza tudjon térni az elvégzendő dolgokhoz.

A munkahelyi stressz egyik legjobb ellenszere a mozgás
A woman uses TrekDesk, a workstation that is designed to fit over a treadmill, in Phoenix, Arizona August 2011. Fitness experts and entrepreneurs including Steve Bordley, CEO of TrekDesk, are thinking outside the box to transform the cubicle from sedentary prison to multitasking work and workout space. Bordley's solution is the TrekDesk, which he developed after a leg injury in 2008 crimped his active lifestyle. Picture taken August 2011. To match story FITNESS-WORK/ REUTERS/TrekDesk/Handout (UNITED STATES - Tags: HEALTH SOCIETY BUSINESS EMPLOYMENT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.