Öt házi praktika napégés gyógyítására

Összegyűjtöttünk öt jól bevált házi módszert, mellyel enyhíthető a napégés okozta gyulladásos fájdalom, és megelőzhető a gyors lehámlás.

A korán jött nyárias idő nagy veszélye, hogy nem az időjáráshoz, hanem az évszakhoz alkalmazkodva elfeledkezünk a fokozatosságról és a napvédelemről. Ha nem tartotta be az előző cikkünkben leírt aranyszabályokat, és nem védte magát az erős napsütés ellen, akkor könnyen meglehet, hogy a tavasz legszebb hónapját pecsenyevörös ábrázattal kezdi meg.

Napfürdő a Holttengeren
A sunbather floats on the Dead Sea, north of the West Bank Jewish settlement of Mitzpe Shalem November 9, 2011. The Dead Sea, a salty desert lake some 422 meters below sea level, is just one of 28 natural landmarks vying for the title of one of the "New Seven Wonders of Nature", an online competition which ends November 11. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: SOCIETY TRAVEL TPX IMAGES OF THE DAY)

Összegyűjtöttünk öt házi módszert, mellyel enyhíthető a szenvedés, ha már pecsenyevörösre sültünk.

Tejföl: nagyanyáink praktikájáról az elsősegély-tanfolyamon ugyan megpróbálnak lebeszélni, mondván, hogy nem való égési sérülésekre a tejföl, de a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a napégés ellen kiváló orvosság. Kérjen meg valakit, hogy vastagon kenje be az égett bőrfelületet, majd ha átmelegszik a tejföl, hűvös vízzel mossa le, és ha szükséges, ismételje meg a folyamatot. Hólyagosra égett, kisebesedett bőr esetében viszont bármilyen házi praktika bevetése előtt kérje orvos vagy gyógyszerész tanácsát!

Aloe vera: az Aloe vera gyakori hozzávalója a napégést gyógyító, bőrnyugtató kozmetikumoknak, de emellett kisebb karcolásokat, rovarcsípéseket is remekül lehet kezelni vele, ezért érdemes tartani belőle otthon egy cserépnyit. A kezeléshez vágjon le egy levelet, hosszába hasítsa fel, és kaparja ki a belsejében található zselét. Ezt önmagában is fel lehet kenni a bőrre, vagy valamilyen illat- és színezékmentes testápolóba is belekeverhető. Érdemes tartani a mélyhűtőben felkarikázott Aloe verát, melyet bármikor előkaphatunk, ha kisebb égési sérülésről, rovarcsípésről vagy herpeszről van szó. A patikákban, bioboltokban és drogériákban kapható Aloe vera-dzsúsz is használható a növény friss nedve helyett.

Kamillás testpermet: főzzön le egy csészényi erős kamillateát, majd miután kihűlt, tegye hűtőszekrénybe fél órára. Miután kellőképpen lehűlt a főzet, töltse szórófejes flakonba és ezzel permetezgesse a leégett területet napjában többször, akár ötpercenként. A hatás fokozható Aloe vera-dzsúsz, kamilla-, levendula- vagy fodormenta-illóolaj hozzáadásával. Az illóolajokból csupán pár cseppet használjon, és minden spriccelés előtt jól rázza össze a flakont, hogy a vizes és olajos összetevők alaposan elkeveredjenek.

Hűtőfürdő: vegyen egy teljes fürdőt, ha testszerte nagyobb felületen égett meg. A víz legyen hűvös, de ne túl hideg. A hatás fokozása érdekében tehet a fürdőbe kamilla-, körömvirág- vagy levendulateát, és egy kevés tejet a hidratálás miatt. Adható még a vízhez egy fél csésze zabliszt, egy csésze fehérecet vagy egy jó adag szódabikarbóna is.

Sok víz és vitaminok: a gyógyulási folyamatot belülről is támogatni kell, ezért igyon sok vizet vagy friss gyümölcs- és zöldséglevet a kiszáradás elkerülése végett. Fontos, hogy a gyógyulás idejére kerülje a nehéz, csípős ételeket, az alkoholt és a koffeint, melyek fokozzák a verejtékezést, és vizet vonnak el a szervezettől.

A vitaminpótlás nyáron azért is fontos, mert az izzadással folyamatosan ürülnek szervezetünkből az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a szabadgyökök felszabadulását, mely folyamat felelős a bőr idő előtti öregedéséért. Szedjen E-vitamin-kapszulát, vagy fogyasszon E-vitaminban gazdag élelmiszereket, mint amilyen a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édesburgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben, a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. A C-vitamin és a szelén segíti az E-vitamin felszívódását, ezért tanácsos együtt fogyasztani őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.