Öt házi módszer a herpesz kezelésére

Az ajakherpesz egy sokakat érintő, jobbára ártalmatlan, de nagyon kellemetlen betegség. Összegyűjtöttünk öt házi módszert, melyekkel a herpesz megelőzhető, illetve kezelhető.

A herpesz a világ egyik legelterjedtebb, de jobbára ártalmatlan betegsége, mely nem gyógyítható, viszont kezelhető és megelőzhető. A felnőtt lakosság 90%-a hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős vírust – Herpes simplex virus I (HSVI), ritkább esetben HSVII –, amely cseppfertőzés és érintés útján terjed. Bár a vírust az emberek többsége hordozza, jellemzően inkább a nők szenvednek a tünetektől.

Megelőzés:

A legszebb ajkakat is elrondítja a herpesz
A model has her makeup done backstage before presenting the Vena Cava Fall 2010 collection during New York Fashion Week February 11, 2010. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: FASHION IMAGES OF THE DAY)

A megfertőződés elkerülhető, ha az éppen tüneteket produkáló emberrel kerüljük az érintkezést. A beteg a herpesz megjelenésének és lefolyásának időszakában rendszeres fertőtlenítőszerrel történő kézmosással megóvhatja környezetét, egyúttal elkerülheti, hogy más testrészét, például a genitáliákat vagy a szemet is megfertőzze.

A megfertőződés általában tünetmentes, az égő-viszkető érzés, bőrpír, a hólyagok megjelenése és ritkább esetben az általános közérzetromlás és láz később jelentkezik. A vírusok az elsődleges fertőzés helyén szaporodnak, majd az idegrostok mentén eljutnak az agytörzsi, gerincvelői idegdúcokba, ahol megbújnak, és akár évekig is tünetmentesen túlélnek.

A herpeszvírus aktivizálódását több tényező is kiválthatja, úgymint UV sugárzás, stressz, hormonális változások –nőknél jellemzően a ciklus egy adott szakaszában –, bizonyos immunfolyamatok, egyes ételek (például csokoládé, olajos magvak, zselatin, egyes gabonafélék stb.), de akár különösebb külső ok nélkül is megjelenhet.

Tünetek

A herpesz megjelenésének vagy kiújulásának első jele a hőemelkedés és a viszkető-égő helyi fájdalom. Ezt követően megjelennek a hólyagocskák, melyek 2-3 napig megmaradnak, majd helyükön szürkés fekélyek keletkeznek, melyeken var képződik. Ez az állapot akár 10 napig is eltarthat, de a teljes gyógyuláshoz hetek kellenek. Herpesz miatt orvoshoz csak akkor kell fordulni, ha hathetesnél fiatalabb gyermekről van szó, vagy a fertőzés elhatalmasodik, vagyis a teljes szájüregben megjelennek a hólyagok, melyek miatt a táplálkozás és az ivás nehézkessé, lehetetlenné válik. Orvosi kezelésre szorul az is, akinek immunrendszere súlyosan le van gyengülve, például mert kemoterápiás kezelést kap.

Öt bevált házi módszer megelőzésre és kezelésre:

- Jég: Ha égő, bizsergő, fájdalmas érzés keletkezik, még a bőrtünetek megjelenése előtt jeges borogatással csökkenthető a vírus aktivitása és elkerülhető a hólyagképződés, vagy ha ezek már megjelentek, akkor a kifakadás. Tipp: szürcsölgesse kedvenc hideg italát (a sört kivéve) naponta többször, ugyanabból a fertőtlenített pohárból oly módon, hogy ajkait hagyja kissé áztatni. Ha a herpesz más testtájékon jelenik meg, a jégkocka a jó megoldás.

- Aloe vera: Az aloe vera szintúgy megakadályozza a felhólyagzást és a kifakadást. Ehhez legjobb a friss növény leveléből levágott apró darabbal finoman bedörzsölni a kezelendő felületet. Tipp: tegye mélyhűtőbe a levágott levéldarabot, és azzal nyugtatgassa a bőrét, így dupla támadást indíthat a vírus ellen.

- Grépfrútmagkivonat: A jó minőségű, patikákban, drogériákban és gyógynövényboltokban is beszerezhető grépfrútmagcseppeket is sokan használják herpesz kezelésére sikeresen. A cseppekkel ecsetelje be napjában többször a fertőzött felületet. Tipp: Használja belsőleg is mind a kezelés, mind a megelőzés időszakában, mert a grépfrútmagkivonat amellett, hogy az egyik legjobb baktérium-, gomba- és vírusölő szer, számtalan egyéb betegség megelőzésében és kezelésében nyújthat segítséget. FIGYELEM: a grapefruit-illóolaj nem azonos a magból készült kivonattal, előbbit belsőleg egyáltalán ne használja!

- Teafa-illóolaj: Külsőleg kezelhető még a herpesz 100%-os tisztaságú teafa-illóolajjal is, amely gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatása miatt számos gyógykészítmény és kozmetikum alapanyaga. Az olajat önmagában használhatjuk higított és hígítatlan formájában is, de utóbbi esetben ügyelni kell rá, hogy csak a kezelni kívánt felületre jusson belőle. Tipp: próbálja ki pattanások leszárítására, gombás fertőzések és szemölcs kezelésére is.

- Cink: A legjobb kezelés a megelőzés. Ennek érdekében a C-vitamin mellé szedjen naponta 15 milligramm cinket, mert laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ez az ásványi anyag meggátolja a vírus szaporodását, emellett erősíti az immunrendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.