Öt dolog, amit halálunk előtt megbánunk

Egy nővér, miközben halálos betegeket ápolt, feljegyezte, mit bánnak meg halálos ágyukon. A munkája során átélt élményektől megihletve könyvet is írt.

Bronnie Ware, aki hospice házban ápolt betegeket életük utolsó néhány hetében, arról számolt be, meglepő, milyen sok haldokló bánja meg halálos ágyán ugyanazokat a dolgokat. Mint írja, leginkább hétköznapi dolgokra gondolnak megbánással, például arra, miért nem tartották a kapcsolatot a barátaikkal, vagy miért nem voltak őszinték önmagukhoz. A volt ápolónő arról is beszámolt, hogy a férfiak többsége sajnálta, hogy túl keményen dolgozott, sokan pedig azt bánták meg, hogy nem volt bátorságuk gyakrabban kimutatni az érzelmeiket.

Bronnie Ware a munkája során átélt élményektől megihletve írta meg The Top Five Regrets Of The Dying: A Life Transformed By The Dearly Departing (Az öt dolog, amit a haldoklók leggyakrabban megbánnak: hogyan változtatja meg az elmúlás az életet) című könyvét.

Az ápolónő így írt betegeiről: „Én azokat az embereket láttam el, akik hazamentek meghalni, és rendkívül értékes időszakot osztottak meg velem. Az emberek hatalmasat nőnek a halál árnyékában, és néhány változás egyszerűen fenomenális. Mindenki érzelmek egész sorát tapasztalja meg, a tagadástól a félelmen, a dühön, a megbánáson, a még több tagadástól a legvégén bekövetkező elfogadásig. Végül azonban minden egyes betegem megtalálta halála előtt a lelki békéjét.”

"Amikor arról kérdeztem őket, mit bántak meg, vagy mit tettek volna másképp az életükben, újra meg újra ugyanazok a témák merültek fel" – idézi a Medipress Ware-t. Az ápolónő szerint az idősek a következő öt dolgot bánták meg a leggyakrabban:

"Bárcsak lett volna bátorságom, hogy önmagamhoz hűen éljem az életemet, ne mások elvárásai szerint!"

"Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!"

"Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni az érzelmeimet!"

"Bárcsak tartottam volna a kapcsolatot a barátaimmal!"

"Bárcsak hagytam volna, hogy boldogabb lehessek!"


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.