Öt 'népszabis', negyvenkét kilométer, ezernyi élmény

A kitartók gyülekeztek reggel az 56-sok terén. Bár az idő zordabbra váltott, több ezer futó toporgott vasárnap reggel a rajtnál, hogy nekivágjon az általa választott távnak a Spar-maratonon. Volt, aki egyedül vállalta a 42 kilométert. Mások csupán a mozgás kedvéért futottak egy „hetest”, vagy épp a félmaraton „huszonegyes” távját teljesítették, mert még nem járnak a felkészülésben ott, hogy nekifussanak a maratoni távnak. Köztük, az idén harmadjára, ott voltak az élménykülönítményesek is, több mint kétszázötvenen. Köztük a Népszabadság csapata, az OsoNOL öt futója: Ábrahám Ambrus, Huszák Balázs, Pető Péter, Szalay Tamás Lajos és Varga G. Gábor.

Az élménykülönítményesek futása nemes célt szolgál: felkészülésük nem merült ki a rendszeres mozgásban, a csapatoknak be kellett indítaniuk közvetlen környezetük gépezetét is, adományokat gyűjtve a daganatos beteg gyermekeket táboroztató Bátor Tábor Alapítványnak. Az ötfős váltó kilométereit bárki örökbe fogadhatta jelképes összegért: a vasárnapi rajt előtt a fiúk több mint háromszázezer forintot gyűjtöttek össze ismerőseiktől és kollégáiktól. A teljes élménykülönítményes csapat pedig több mint tizenhárommilliót!

A Bátor Táborban évente hétszáz daganatos, cukorbeteg, hemofíliás és krónikus ízületi gyulladásban szenvedő gyermek részesül gyógyító, megerősítő élményekben. A nyolcnapos, teljesen ingyenes turnusokban a táborozó gyermekek lovagolhatnak, íjászkodhatnak, kipróbálhatják az ország legmodernebb – egyedülálló módon kerekes székkel is használható – magaskötélpályáját, de kipróbálhatják a kézművességet vagy a színjátszást is. Ezek az élmények megerősítik őket az olykor fájdalmas kórházi kezelések idején; az összegyűjtött adományokat mindezen élmények biztosítására fordítják majd.

Lefutni egy teljesíthetetlennek tűnő távot hatalmas élmény, akárcsak nap mint nap letudni a rendszeres penzumot: egyre többen tesznek így az egészségükért. – Kell hozzá kitartás, valamint a képesség, hogy ne figyeljünk a körülményekre, csak csináljuk. Nem könnyű, de bele lehet rázódni – mondja Varga G. Gábor, aki az idén először lefutotta a félmaratont. Hozzáteszi: egyszersmind azonban pont a futás segít kikapcsolni, felülemelkedni a problémákon, elviselni a stresszt.

Amíg az élmény termelte adrenalin a futók mindennapjait dobja fel, a beteg gyerkőcöknek a sport öröme nem mindig adatik meg. Pedig tudjuk, hogy a gyógyulás lelki folyamat is, ezért van szükség az élménylöketekre. Erről gondoskodik a Bátor Tábor alapítvány, s talán itt függ össze a maratoni táv, valamint a kicsik élményterápiája. A másik közös pont a kitartás, amelyre a gyógyulás és a maratoni táv során éppúgy szüksége van az embernek.

„Kínos, de a verseny előtt jobban izgultam, mint a diplomavédéseken” – vallott színt Szalay Tamás Lajos, aki azt is megemlítette: eleinte nem remélte, hogy ennyien csatlakoznak majd a jótékony akcióhoz. – „Azt sem gondoltam volna, hogy ekkora élmény lehet egy maraton, még ha csak váltóban is: rengeteg ember jött ki szurkolni, elismerni a futók teljesítményét. Eddig csak a dugókat láttam a futóversenyekből, ezentúl azonban igyekszem majd mind többen részt is venni” – mondja a belpolitikai újságíró. A gazdasági rovatban dolgozó kollégája, Ábrahám Ambrus a sikeresen teljesített táv ellenére vegyes érzelmekről ad számot. – „Az OsoNol-futás lett az elmúlt hetekben az én Anna Kareninám, mert egyre jobban élveztem, hogy zajlik és tart. Sajnálom, hogy befejeződött” – magyarázza.

„Jó volt látni, ahogy napról napra gyűlnek az adományok, de nőttön nőtt a szorongás is: a verseny napjáig fel kell nőni ehhez a bizalomhoz. Az önmagam megnyugtatására sulykolt ’a részvétel a fontos’-t egyre inkább felváltotta ’a futni kell, ahogy csak bírsz’ pániküzenete” – emlékezett vissza a versenyre dr. Huszák Balázs szerkesztőségi jogtanácsos, a váltó egyetlen nem újságíró tagja.

Pető Péter sportújságíró és publicista kollégánk így foglalta össze az „osonás” okozta élményt: „A Bátor Táborban eltöltött napokat megrázó módon az életbe való rehabilitációnak nevezte a tábor egyik ifjú lakója. Bár nincs olyan súlya, mint a daganatos betegségből felépülő srác közlésének, de azt mondom: a tegnapi futás is valami effélét üzent. Kiderült, hogy a jó ügy érdekében több ezren hajlandók összefogni. S a célba érkezés után egy pillanatra azt éreztem: ez az egész talán nem is reménytelen. Talán nem.”

Az OsoNol csapat ezúton is köszöni mindenkinek az anyagi és emberi támogatást. Cserébe ígéri: jövőre újra „nekifutunk”...

Nem elégszünk meg a 150 százalékkal

A Spar Maraton lefutásával nem ért véget az adománygyűjtés a Bátor Tábor számára, aki szeretné támogatni a daganatos gyermekek élményterápiáját, a Népszabadság futócsapatának adományoldalán megteheti, akár egyszerű bankkártyás fizetéssel. Keressék a www.elmenykulonitmeny.hu/osonol oldalt.

Osonó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.