Öt farkaskölyök nevelkedik a Bükkben

Öt farkaskölyökből álló alom jött világra a nyáron a Bükki Nemzeti Parkban. A vadon élő ragadozók fejlődését a kameracsapdák révén követik figyelemmel.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Természetvédelmi Őrszolgálata és zoológusai által végzett megfigyelések a lakossági észlelésekkel kiegészülve évek óta igazolják a farkas állandósult jelenlétét a Bükkben. A nemzeti park közleményben tudatta, hogy az állomány idén nyáron is szaporodott.

A területen mozgó alfa nőstény időszakos elmaradozása előre jelezte, hogy nagy változás állt be a megfigyelt bükki farkaspár életében. A kölykök etetésével, gondozásával elfoglalt szuka viszonylag kevés alkalommal tette tiszteletét a kihelyezett érzékelők előtt. Az alkalomszerűen látható nőstény állapotának megváltozása (kiszívott emlők, kopott szőrzet, fogyás) júniusban már egyértelműen igazolta, hogy kölykei vannak. Néhány hét múlva, július 11-én már a játszadozó farkaskölykök is megjelentek a szüleik által használt csapákon.

Először az e célból kihelyezett kamerák észlelték a kölyköket, majd a következő napokban kirándulók is találkoztak velük. A róluk készült képsorokon a kölykök viszonylag gyors fejlődése is követhetővé vált.

A kölykök a nyár folyamán egyre magabiztosabbá váltak, egyre messzebb merészkednek a biztonságot nyújtó kotoréktól. A fiatal kölykök védelme érdekében a Bükki Nemzeti Park dolgozói rendszeresen jelen voltak és vannak a területen. A nyári hőség idején a közeli pocsolyák vízzel való feltöltésével is segítették a farkascsalád életét. Néhány alkalommal az óvatlan fiatal farkasokat is sikerült megpillantaniuk.

Az őszi vadászidény miatt ismét felhívták a vadásztársaságok figyelmét arra, hogy a fokozottan védett nagyragadozók elejtése bűncselekmény. Sajnos az elmúlt évek hasonló időszakában a Bükk központi területén egy farkas, illetve 2014 májusában Nógrád megyében egy barna medve is az illegális vadászati tevékenység áldozatává vált, ami fejenként másfél millió forintjába került a természetkárosítóknak.

Kutatásaival az Igazgatóság igyekszik cáfolni azt a tévhitet, miszerint a nagyragadozók jelenléte elüldözi a területről a vadászható fajokat. Felvételeken jól látszik, hogy a nagyvadak a ragadozók távozása után nem sokkal már vígan előmerészkednek, holott a farkasok szaga akkor még biztosan érezhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.