Öt árva túzokfióka már togyog

Idén tíz tojást gyűjtöttek össze a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) természetvédelmi őrei a magára hagyott túzokfészkekből, s öt fióka már ki is kelt a park mesterséges keltetőjében.

Mint a KMNP honlapjáról megtudtuk, az őrök minden tavasszal azokat a túzoktojásokat hozzák be, amelyek valamilyen okból veszélyeztetettek. Legtöbbször arról van szó, hogy a tojót megzvarják, s ezért nem tér vissza a fészekre. Az 1600 példányos magyarországi túzokállomány fennmaradása és megerősödése szempontjából minden egyes fióka élete nagyon fontos. A tojásokat a természetvédelmi őrök speciális, rázkódásmentes inkubátorban szállítják az 1978-ban létrehozott Túzokvédelmi Állomásra. A fiókák 26-28 nap után kelnek ki a tojásból.

Az első napokban állati fehérjével, rovarfélékkel, lucernával és speciális takarmánykeverékkel táplálják őket. Mivel nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezért eleinte épületben tartják őket, csak rövid ideig sétálnak a szabad levegőn. Később, ha kiegyenlítettebbé válik saját hőháztartásuk, akkor kikerülhetnek majd az állomás elkerített udvarára, azt követően pedig a Túzokvédelmi Mintaterületre. A végcél minden évben az, hogy ősszel be tudjanak illeszkedni vad fajtársaik közé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.