Összkomfortos hotel kóbor macskáknak

Bécsben gondoltak a hontalan macskákra is: húsz, 'szoba-konyhás', ennivalóval felszerelt meleg odút helyeztek el a város parkjaiban. A tömör fából készült, szigetelt ládákban akár két-három macska is meghúzhatja magát kényelmesen. Van még mit tanulnunk a felelős állattartásról!

Sokan - merő jószándékból - úgy próbálnak segíteni az utcán kóborló macskákon, hogy rendszeresen ételt helyeznek el nekik a lépcsőház előtt vagy a kukák mellett. Noha ez elsőre jó megoldásnak tűnik, valójában mégsem az: ha az állatok biztosítottnak látják a napi betevőt, a szaporodásra tudják fordítani az energiáikat. Ráadásul egy adott terület csak adott létszámú macskát tart el, ez pedig az élelem mennyiségének növekedésével egyenes arányban nő.

macska
macska, cica,

Az egyre növekvő, utcán kóborló macskapopuláció nemcsak hazánkban, hanem nyugati szomszédunkban is hatalmas gondot okoz. Ám náluk az állatok összefogdosása helyett más a bevett gyakorlat: a vad, kóbor macskákat ivartalanítják, chippel megjelölik, majd visszaviszik a területre, ahol találták őket.

Ezzel az intézkedéssel próbálják ugyanis megakadályozni az úgynevezett vákuum-effektust, ami azt jelenti, hogy ha egy adott területről ugyan be is gyűjtik az összes kóbor macskát, ott akkor is meg fognak jelenni újabb egyedek, hiszen a rágcsáló- és madárpopuláció már az ember beavatkozása előtt is eltartott néhány állatot.

Ha azonban az állatokat befogás után ivartalanítják és visszaengedik, az ivartalanított macska már nem enged be újabb egyedeket a területre és nem is fog szaporodni, ő maga pedig megél a területen található rágcsálókból, amivel egyébként akaratlanul is hasznot hajt az embernek.

Az osztrák állatjóléti ombudsman által 2006-ban életre hívott kóbormacska-projekt keretében havonta több mint harminc állatot ivartalanítanak Bécsben, hogy elejét vegyék a nem kívánt szaporulatnak.

Itt azonban nem tekintik befejezettnek a dolgot! Az utcán élő macskákról azért időről-időre gondoskodnak, különösen most, hogy beköszöntött a tél. Az osztrák főváros több parkjába összkomfortos macskadobozokat helyeztek ki, hogy a gazdátlan állatok száraz, meleg helyen tudják átvészelni a farkasordító téli hidegeket. A dobozok két rekeszből állnak, egy előszobából, ahol enni- és innivaló várja az éhes állatokat, és egy speciálisan szigetelt hálószobából.

A doboz tetejét felhajthatóra készítették, így a macskák gondozását végző önkéntesek könnyen kicserélhetik a fekhelyül szolgáló szalmát vagy pótolhatják az elfogyott táplálékot. A tágas tömörfa ládákban egyszerre kát-három jószág is elfér.

„Noha Ausztriában törvény tiltja az állatok magára hagyását, sajnos itt is előfordul, hogy egyszerűen kirakják valahol a megunt cicát. Ezeknek az állatoknak szeretnénk segíteni, amennyire csak lehet” – idézte a wien.at Ulli Simát, Bécs Város állatvédelmi tanácsnokát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.