Ősszel indul Budapest graffitimentesítése

Ősztől indul a főváros graffitimentesítő programja; a korábban elkülönített, rekordnak számító 360 millió forintból letakarítják Budapest 14 kerületének főútjain és a turisztikailag frekventált területeken a falfirkákat, beleértve a magánházakat is.

Mintegy 360 millió forintból teljes körű falfirka-mentesítést és vadplakát-eltávolítást végez a főváros a Közterület-fenntartó Zrt. közreműködésével a Hungária körút és az Attila út közötti területen, valamint a legfontosabb kivezető utakon, rakpartokon, hídfőknél - nyilatkozta Bojár Iván András, a Fővárosi Közgyűlés városarculati tanácsnoka pénteken az MTI-nek.

A szabad demokrata politikus rámutatott, hogy az elmúlt évek felmérései azt bizonyítják, hogy Budapest lakossága a közterületek szennyezettségét a város legnagyobb problémái között tartja számon. Az utcákon látható graffitik, illegálisan kihelyezett plakátok és egyéb közterületi szennyeződések az elhanyagoltság érzetét keltik. A városképet és a tisztaságérzetet leginkább az épületeket elcsúfító falfirkák rontják.

A Fővárosi Közgyűlés júniusban áfával együtt 360 millió forintot biztosított Budapest főútvonalainak és turisztikailag kiemelt területeinek vadplakát- és falfirka-mentesítésére. Bojár Iván András hangsúlyozta, hogy merőben új szemlélet mentén született meg a közgyűlés egyhangú döntése. Ennek lényege, hogy már nem csupán a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre, ingatlanokra, de a magántulajdonban lévő épületetekre is kiterjed a graffiti-mentesítés. A fővárosi önkormányzat egyidejűleg biztosítja a megtisztított területek ellenőrzését és folyamatos tisztántartását is - jegyezte meg a tanácsnok.

A politikus kifejtette, hogy a közbeszerzési eljárást követően, várhatóan szeptember-októberben indul az akció, amely az I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX., X., XI., XII., XIII. és a XIV. kerületet érinti. Ennek során megtisztulnak a Duna-hidak és lábazataik, az idegenforgalmi és városképi szempontból nem kiemelt aluljárók és a reptéri bevezető út is. A társasházakról is eltüntetnék a falfirkákat, nem csak az önkormányzati ingatlanokról.

A Szeretem Budapestet Mozgalom közleménye szerint a program gyakorlati megvalósításának első lépései 2009. szeptemberében-októberében várhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.