Országos és helyi szervezetek várják az adományokat

Többek közt ruhát, élelmiszert, gyerekjátékot és pénzadományokat vár az adventi időszakban számos országos és helyi segélyszervezet. Néhány akció határideje lassan lejár, mások viszont még január elejéig gyűjtenek, hisz a tél nem csak karácsonyból áll.

Az Ökumenikus Segélyszervezet által immár 18. alkalommal életre hívott Szeretet Éhség elnevezésű adománygyűjtő kampánya keretében beérkezett felajánlásokból a szervezet egész évben támogatja a bajbajutottakat. Nemcsak pénzt, önkéntesek jelentkezését is várják. Adományozni legegyszerűbben a 1353-as vonalon lehet. Egy hívás vagy SMS ára 250 Ft. A nagyobb összegű felajánlásokat a 11705008-20464565-ös adományszámlaszámra való utalással lehet megtenni, de a honlapon még több lehetőség közül válogathatnak a jótékonykodók. Az Ökumenikus Segélyszervezet családok tízezrein segít évente, egy-egy családdal akár éveken át is komplexen foglalkoznak, addig, amíg önállóan fenn nem tudják már tartani magukat.

Adni jó - romantikus pillanat a rászorulók ajándékait összeállító gyármunkások között
Adni jó - romantikus pillanat a rászorulók ajándékait összeállító gyármunkások között

A MikulásGyár december 6-án nyitotta meg kapuit. A hagyományos karácsonyi adománygyűjtési akció keretein belül december 22-ig várják az adományokat, melyeket a Magyar Vöröskereszt juttat el a mélyszegénységben élő családok számára.

Budapesten az 56-osok terén, a Mammut bevásárlóközpontban és a Győri ETO Parkban a Magyar Vöröskereszt önkéntesei várják a segítő szándékúakat, és veszik át az adományokat. Ebben az évben első alkalommal országszerte a Duna House ingatlanirodákban és az Invázió üzleteiben is gyűjtik a ruhaneműt, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékot, édességet vagy tartós élelmiszert tartalmazó adományokat. Az adakozók bármely postán leadhatják ajándékukat a MikulásGyárnak 2013. december 6. és 22. között, ahonnan a Magyar Vöröskereszthez juttatja azokat a Posta. Adományokat egész évben várnak a 10405004-00026542-00000005-ös számlaszámra (K&H Bank Nyrt.).

A megyei szervezetek elérhetősége EZEN a linken található.

A Hajnalcsillag Missziós Alapítvány és a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány azt kívánja elérni, hogy a "Tízezer gyermek karácsonya" kezdeményezésük a kisgyermekek örömén túl a tolerancia és a szeretet jelképévé váljon Magyarországon. A kezdeményezés – mely szervesen illeszkedik egy nemzetközi mozgalomba – lényege, hogy gyermekek készítenek ajándékokat gyermekeknek. A cipősdobozokat az ország rengeteg pontján átveszik, a teljes lista ITT található.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat december 16. és 21. között a SPAR-csoport 160 üzletében tizenhetedik alkalommal szervezi meg karácsonyi élelmiszergyűjtő akcióját Adni öröm! címmel.

Az üzletekben a Szeretetszolgálat mintegy kétezer önkéntese tevékenykedik hat napon át. Az elmúlt évben több mint százhetven tonna tartós élelmiszer gyűlt össze, amiből több mint 35 ezer ajándékcsomag készült még az ünnep előtt.

A gyűjtésben a cégcsoport 160 üzlete vesz részt. A valamennyi INTERSPAR áruházat, valamint 129 SPAR szupermarketet érintő akció során a Szeretetszolgálat önkéntesei összegyűjtik a SPAR vásárlói által felajánlott – főként tartós élelmiszerekből álló – termékadományokat, melyek még karácsony előtt rászorulók tízezreihez jutnak el, így téve szebbé számukra az ünnepeket.

A jótékonykodás egyik fő szempontja, hogy olyasmit illik adni, aminek mi magunk is örülnénk. A használt ruha és játék esetében is ügyeljünk arra, hogy megkímélt állapotú, újszerű holmit ajánljunk fel a rászorulóknak, de még jobb, ha újonnan vásárolt ajándékkal kedveskedünk a gyerekeknek, kamaszoknak. Az ajándékok kiválasztása, becsomagolása, esetleg kísérő üzenet írása (rajzolása) mind olyan feladat, melybe a gyerekeket is érdemes bevonni, így az ünnep jelentőségéről többet megérthetnek.

Aki úgy érzi, nincs otthon semmilyen holmi, amit jó szívvel fel tud ajánlani, vagy nyűgnek érzi az idegeneknek való vásárlást, válassza inkább azokat a segélyszervezeteket, amelyek pénzt gyűjtenek (ezt egyébként egész évben meg lehet tenni).

Az országos akciók mellett számos helyi kezdeményezést is támogathatunk. Ezekről érdeklődni az önkormányzatoknál, iskolákban, idősotthonokban, hajléktalanszállókon, a nagy szervezetek megyei székhelyein, közösségi házakban, templomokban, illetve állatmenhelyeken érdemes.

Ha nem tudja, mit adjon, íme, néhány ötlet: az átmeneti otthonokban szívesen látott ajándék az ágynemű, a törülköző, a pipereholmi (fogkefe, fésű is), tisztítószerek, pelenka és egyéb babafelszerelés. Gyermekgondozó intézményekben a ruha, cipő, játék, iskolafelszerelés, édesség, gyümölcs mindig szívesen látott adomány.

Van otthon néhány elnyűtt törülközője, ágyneműje? Az állatmenhelyek szívesen átveszik az efféle kiselejtezett lakástextíliát, de mielőtt elindulna, hívja fel a menhelyet, mert néhol problémát jelenthet a tárolás, vagy lehet, hogy törülközőből van elég, és inkább másra lenne szükség, például tápra vagy kötszerekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.