Jegesmedvék ejtették fogságba a kutatókat

Orosz meteorológusok egy csoportját a saját kutatóállomásán ejtette fogságba néhány jegesmedve. Az Oroszország egy eldugott, északi szigetén, Vajgacson lévő Fjodorov meteorológiai állomás munkatársai egy ideje teljesen beszorultak a házba. Az állomás közelében élő jegesmedvék között ugyanis harc robbant ki a táplálék miatt, s az állatok szokatlanul agresszívek lettek. A tudósok így csak pillanatokra merészkednek ki az állomásról, nem tudják elvégezni a napi tengeri méréseiket, és a kutatásaikat megbénítja a helyzet.

Veszélyes szomszédság
Veszélyes szomszédság
Victor Nikiforov / WWF RUSSIA

A kutatók azt mondják, hogy nem a medvékkel van probléma, hisz nekik ez a természetes élőhelyük, hanem azzal, hogy ők nem rendelkeznek az állatok távoltartásához szükséges felszereléssel. Csupán a ház körül kihelyezett fáklyákkal próbálnak védekezni, amelyek azonban nem látszanak zavarni a medvéket.

Oroszországban Murmanszktól Csukcsföldig, az Arktisz partvidéki területein még szabadon élnek jegesmedvék. Egy kifejlett hím akár 3 méter magas és 700 kilogramm súlyú is lehet, azonban ritkán támadnak emberre. Ennek oka elsősorban az, hogy a lakott területektől távol, elszigetelve élnek. A tudósok az utóbbi években figyelték meg, hogy megszaporodtak a támadások. Az agressziót a kutatók a klímaváltozásnak tulajdonítják. A meteorológiai állomás lakóiért már elindult a felmentő sereg: a BBC szerint útban a segítség az orosz kormánytól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.