Örömtelibb a biztonságos szex

A biztonságos szex egyik alapfeltétele az óvszer használata, ám egy felmérés szerint, a fiatalok negyede csupán nyűgnek érzi azt. Egy friss kutatás szerint viszont a biztonságérzet fokozhatja az élvezetet.

Egy a Journal of Sexual Medicine című lapban megjelent tanulmánya segítségével Devon Hensel, az Indiana Egyetem Orvosi Karának professzora azt az üzenetet szeretné átadni a fiataloknak, miszerint az óvszerhasználat nem ront a szex élvezetén, sőt akár még kellemesebbé is teheti az együttlétet – írja a Medipress.

A Guttmacher Kutatóintézet nemrégiben egy reprezentatív telefonos felmérést készített, melyből kiderült, hogy a nők 70, és a férfiak 45 százaléka szeretné elkerülni a teherbe esést, ám a megelőzés tekintetében igen sok félreértés mutatkozott. A megkérdezettek negyven százaléka gondolta például azt, hogy a születésszabályozásnak nincs szerepe a terhesség megelőzésében, 25 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy az óvszer csak egy felesleges macera.

A Devon Hensel által készített vizsgálat során 1599 férfitől gyűjtött adatokat, akiket megkértek arra, hogy vezessenek naplót szexuális életükről. A vizsgálatban résztvevő férfiak 85 százaléka használt óvszert szexuális együttlétei során, és sokan – főleg az idősebbek – kifejezetten kellemesnek találták.

Összességében a kutatók levonták a tanulságot, hogy a biztonságérzet jelentősen növelheti a szexuális örömérzetet, ezért megfontolandó, hogy a napi orvosi gyakorlatba is bevegyék az óvszerhasználatra való bíztatást.

Hensel hangsúlyozta, hogy ideje lenne elűzni az óvszer körüli negatív mítoszokat, és minél többekhez eljuttatni az üzenetet, miszerint a biztonság egyben örömöt is okoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.