Óriási pusztítást végez az időjárás Ausztriában

Áradásokat és kisebb sárlavinákat okoztak az elmúlt napok heves esőzései Tirolban, az osztrák tartományban 130 embernek kellett elhagynia otthonát. A helyenként viharos időjárás Alsó- és Felső-Ausztrián is átvonult – számoltak be kedden az osztrák lapok.
Sérültekről a hatóságok nem adtak hírt.

Tirolban az elmúlt éjszakák pusztító viharait követően Günther Platter tartományi kormányfő a katonaság segítségét kérte. Hétfő délután a katonaság 250 tagja, 1200 tűzoltó és a vöröskereszt 40 munkatársa nyújtott segítséget a térségben lakóknak és gondoskodott a károk helyreállításáról. A mentési munkálatokban részt vett négy osztrák rendőrségi helikopter is, amelyeket eredetileg a kétnapos németországi G7-csúcstalálkozó alkalmából a térséghez közeli - a bajor Alpokban fekvő - Elmau kastélyszállóhoz vezényeltek.

Az esőzések különösen az Innsbruck közelében lévő Sellrain-völgy körzetét és az alpesi See im Paznaun települést sújtották. A falu mintegy húsz háza lakhatatlanná vált, és száz embert kellett kitelepíteni. A térségen átvezető utat (L13) néhány helyen elárasztotta a víz, az úttest több helyen beszakadt.

Robert Müller tiroli önkormányzati tisztségviselő a Die Presse című osztrák napilapnak azt mondta, Sellrainban a Melach patak száz éve nem tapasztalt vízszintet ért el rövid idő alatt, az áradás miatt 30 embert kellett biztonságba helyezni.
A mezőgazdasági károk a hatóságok becslései szerint közel 1,2 millió eurót tesznek ki, a lakóházakban pedig több mint tízmillió eurónyi kár keletkezett.

Az elmúlt napokban Alsó-Ausztriában 1500, Felső-Ausztriában 1300 tűzoltót vetettek be a bajbajutottak megsegítésére. Felső-Ausztriában Wallern an der Trattnach körzetét sújtotta leginkább az ítéletidő. Alsó-Ausztriában Amstetten, Scheibbs és Melk térségét érintették az esőzések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.