Óriás tankhajót kaparintottak meg kalózok az Indiai-óceánon

Egy olajjal színültig feltöltött, szaúdi óriás tankhajót kaparintottak meg kalózok Afrika partjaitól keletre - közölte az amerikai haditengerészet hétfőn.

Nathan Christiensennek, a Bahreinben állomásozó amerikai 5. flotta szóvivőjének legfrissebb beszámolója szerint a libériai zászló alatt hajózó, Sirius Star nevet viselő tankerrel a kalózok a szomáliai Eyl város kikötőjébe tartanak, ahol korábban már több más eltérített hajót lehorgonyoztak.

A 318 ezer tonnás Sirius Start még szombaton kerítették birtokukba a fegyveres támadók a kenyai Mombasa kikötőjétől 450 tengeri mérföldre (830 kilométerre) délkeletre, több mint másfél ezer kilométerre az Ádeni-öböltől, amelynek térségében a szomáliai kalózok eddigi támadásaik többségét elkövették.

Az újabb támadás arról tanúskodik, hogy a zsákmányaikért váltságdíjat követelő szomáliai kalózok egyre merészebbé válnak. Az incidens egyúttal tovább fokozza a nyomást a nemzetközi közösségre, hogy immár határozottan lépjen fel a térség hajózási útvonalain mára szinte mindennapossá váló kalóztámadások ellen.

"Példátlan esetről van szó. Ez a legnagyobb hajó, amelyet tudomásunk szerint valaha elraboltak. Háromszor akkora mint egy repülőgép-hordozó hadihajó" - kommentálta az esetet az amerikai 5. flotta szóvivője.

"Jelenleg értékeljük a helyzetet" - válaszolta szűkszavúan Nathan Christiensen arra a kérdésre, hogy terveznek-e valamilyen mentőakciót az olajszállító visszafoglalására.

A szaúdi Aramco cég tulajdonát képező Sirius Star fedélzetén 25 fős legénység van, soraiban horvát, brit, Fülöp-szigeteki, lengyel és szaúdi matrózokkal. A hajó - gyomrában mintegy kétmillió hordó nyersolajjal, azaz Szaúd-Arábia napi olajexportjának több mint negyedével - eredetileg délnek tartott, hogy a Jóreménység fokának érintésével, az afrikai kontinens megkerülésével jusson el az Egyesült Államokba.

Az al-Arabíja szaúdi televízió hétfőn meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva a hajó kiszabadításáról adott hírt, az amerikai haditengerészet és az Aramco cég azonban cáfolta a híradást.

Szomáliai kalózok idén legkevesebb 83 hajót támadtak meg az Indiai-óceánon és az Ádeni-öbölben, ami a nemzetközi tengerhajózási hivatal adatai szerint több mint kétszerese a térségben 2007-ben elkövetett kalóztámadásoknak.

A szaudi szupertanker
A szaudi szupertanker
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.