Ophélie szülei bizalmatlanok

Új boncolást kér Franciaországban Ophélie családja – mondta a Budapesten eltűnt francia diáklány szüleinek ügyvédje. A magyar rendőrség „nem átláthatóan kommunikált”, ragaszkodott ahhoz a feltételezéséhez, hogy öngyilkosság vagy baleset történt, s nem vizsgált ki minden emberrablásra utaló nyomot - indokolt.

Francis Chouraqui a Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjújában úgy vélte, azért van szükség a nyomozás folytatására és kiegészítő igazságügyi orvosszakértői véleményre, mert a magyar rendőrség „nem átláthatóan kommunikált” az ügyről, ragaszkodott ahhoz a feltételezéséhez, hogy öngyilkosság vagy baleset történt, s nem vizsgált ki minden emberrablásra utaló nyomot.
Az ügyvéd azt reméli, hogy már hétfőn hazaszállíthatják Franciaországba a holttestet, amelyet a csepeli Szabadkikötőnél találtak meg csütörtökön a Dunában. A DNS-vizsgálat eredménye, amely után teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy Ophélie Bretnachert találták meg, vasárnap lesz meg – tette hozzá az ügyvéd.

Ophélie apja emberrablás miatt tett feljelentést
Ophélie apja emberrablás miatt tett feljelentést

A Népszabadság értesülése szerint napokon belül tájékoztatják a szülőket az addigra elkészülő DNS-vizsgálat eredményéről. Index hírportál azt írja: az AFP hírügynökség, a budapesti francia nagykövetségéhez közel álló forrásra hivatkozva közölte, hogy biztosra vehető: Ophélie holtestét találták. A francia hírügynökségnek a lány édesapja azt mondta, még nem látták a holttestet, de a nagykövetség munkatársai szerint Ophélie-t találták meg.

A rendőrség hivatalos közlése szerint testalkata, ruházata és ékszerei alapján nagy valószínűséggel a decemberben nyomtalanul eltűnt francia diáklány holttestét találták meg. A rendőrség azt is közölte: az elsődleges adatok nem utalnak bűncselekményre, a holttesten csak az látszik, hogy több mint két hónapon át vízben volt.

Az ügyvéd szerint a boncolás alapján úgy tűnik, hogy a halál oka fulladás, de annak körülményei még nem tisztázottak. „Azért, mert a Dunában találták meg, még nem biztos, hogy öngyilkosság vagy baleset történt” – hangsúlyozza Chouraqui. Hozzátette: „A helyi rendőrség mindenképpen erre a következtetésre akart jutni azért, hogy Budapest megőrizhesse egy olyan nyugodt város hírét, amely az oda érkező diákok biztonságát garantálja.”

Az ügyvéd arra is emlékeztetett, hogy Ophélie érzelmileg kiegyensúlyozott, tervekkel teli sikeres fiatal nő volt. S bár szerinte az öngyilkosság általában „megmagyarázhatatlan rejtély”, egy öngyilkosságra készülő ember nem megy olyan gyors és határozott léptekkel, ahogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján Ophélie ment az eltűnése előtti percekben.

Az ügyvéd az újság kérdésére leszögezte: nem azzal vádolja a rendőrséget, hogy „nem tisztességesen végezte a nyomozást”. Azt viszont állítja, hogy „nem kommunikált átláthatóan a családdal”, s félretolt minden olyan elemet, amely az emberrablás feltételezését erősítette. Mint például annak a nőnek a bejelentését, aki Ophélie eltűnésének éjszakáján kocsival hajtott át a Lánchídon, s „szembetalálta magát egy álló gépkocsival, amelyben heves szóváltás folyt több személy között, körülbelül ott, ahol Ophélie táskáját megtalálták”. Az ügyvéd szerint az is elképzelhető, hogy ezek a személyek lökték a vízbe a lányt.

„Megerőszakolták? Hogy került a kék folt a jobb combjára? Az igazságügyi orvosszakértő azt állítja, hogy a test két hónapot volt a vízben, de tényleg a Duna vízében?” – sorolta kérdéseit az ügyvéd. Ezeknek a részleteknek a tisztázására kéri „mielőbb” a család a franciaországi boncolást. „Amíg nem lesznek egyértelmű tudományos és francia válaszok a kérdésekre, ragaszkodni fogok ahhoz, hogy az ügy folytatódjon. És a bűnügyi szál nyitva marad” – fogalmazott az ügyvéd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.