Melyik a kedvenc karácsonyi dala? Szavazzon!

Karácsonyhoz közeledve mind gyakrabban csendülnek fel a rádiókban, televízióban és a bevásárlóközpontokban az ismert és kedvelt ünnepi slágerek. Összegyűjtöttünk 14, mára klasszikussá vált, és két frissebb, de nagyon népszerű nótát, hogy megtudjuk, melyek olvasóink kedvencei. A dalok címeire kattintva azonnal meg is hallgathatja kedvencét!

Bing Crosby - White Christmas

Harry Lillis "Bing" Crosby (1903-1977) Oscar díjas amerikai színész, énekes. Jellegzetes basszus bariton hangja a XX. század egyik legkeresettebb előadójává tette, fénykorában (30-as, 50-es évek) két évtizeden át vezette a lemezeladási listákat. Legnagyobb zenei sikere kétségtelenül Irving Berlin 1942-es Fehér Karácsonya. A Guinness Rekordok Könyve szerint minden idők legkelendőbb kislemeze volt.

Bobby Helms - Jingle Bell Rock

Bobby Helms (1933-1997) amerikai countryénekes a Jingle Bell Rock című dalával írta be magát a zenetörténelembe, a nagyközönség leginkább ezzel a kortárs filmekben is gyakran felcsendülő dallal azonosítja. Más dalai hazánkban jóformán ismeretlenek, de ebben nincs is semmi meglepő, tekintve, hogy a country műfaj szinte kizárólag az USA-ban népszerű.

Karácsonyi ének (A Christmas Carol) - A Dickens-történetet számtalanszor megfilmesítették. Animációs változata Jim Carrey, Gary Oldman és Colin Firth hangjaival épp idén karácsonykor fut a mozikban

Brenda Lee - Rockin’ Around the Christmas Tree

Brenda Lee az ötvenes, hatvanas évek egyik legnépszerűbb amerikai popénekesnője, egyike volt ez első popsztároknak, akik nemzetközi karriert futottak be. Az 1960-as év elején az Egyesült Királyságban turnézott, ahol egy akkor még alig ismert liverpooli beatbanda volt az élőzenekara: a Beatles. 1958 karácsonyán jött ki "Rockin' Around the Christmas Tree" című lemeze, amelyből kezdetben csak ötezer példányt tudtak eladni - de végül több mint ötmillió lett belőle.

Celine Dion - So this is Christmas

A többszörös Grammy díjas énekesnő karácsonyi felhozatalának legismertebb darabja a So this is Christmas című sláger.

Dean Martin - Let it snow!

Dean Martin (1917-1995), az eredetileg Dino Paul Crocetti néven született amerikai filmművész, énekes igazi Hollywoodi szívtipró volt. Mély, meleg hangja miatt mindmáig népszerű előadója a klasszikus karácsonyi daloknak.

Mariah Carey - All I Want for Christmas is you

Az All I Want for Christmas Is You Mariah Carey amerikai énekesnő első kislemeze Merry Christmas című karácsonyi albumáról, mely 1994-ben jelent meg. Számos országban előkelő helyezést ért el a slágerlistákon, a mai napig a világ egyik legsikeresebb karácsonyi dala, amit évről évre újabb előadók dolgoznak fel.

Queen - Thank God It’s Christmas

A Thank God It’s Christmas című sláger a Queen egyetlen karácsonyi kislemezén jelent meg 1984. november 26-án. A dal szerzői Brian May gitáros és Roger Taylor dobos voltak.

Wham! - Last Christmas

Az 1982-ben megalított Wham! karácsonyinak elkönyvelt slágere valójában szerelmes dal, de ez a tény kevéssé érdekli a rádióadókat, amik minden évben rongyosra játsszák a közkedvelt nótát. Reméljük, hogy az együttes egykori frontembere, az azóta önállóan is világsztárrá vált, és a legfrissebb hírek szerint súlyos beteg George Michaelnek nem ez lesz az utolsó karácsonya.

Hazai pálya

Természetesen nem feledkeztünk meg arról sem, hogy kishazánkban is szép számmal születtek és születnek ma is csodás dalok, melyek igazán közel állnak a szívünkhoz. Nyolc darabos válogatásunkba hat klasszikust, és két viszonylag friss, ámde népszerű slágert helyeztünk el. Szerzőiket és előadóikat nem kell bemutatni senkinek.

Csondor Kata: Add tovább
Cserháti Zsuzsa: Karácsonyi dal (A gyertya lángja égjen)
Demjén Ferenc: Gyertyák
Edda: Ünnep
Katona Klári: Legyen ünnep
Neoton Família: Ha elmúlik karácsony
Piramis: Ünnep
Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Ajándék

 

Szavazzon! Önnek melyik a kedvenc hazai és nemzetközi karácsonyi slágere? A szavazást december 19-én, délben zárjuk le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.