Olyan hőség van Németországban, hogy nevet is adtak neki

Nem csak hazánkban tart ki a nyár még szeptember közepén is. Németországban most tíz fokkal melegebb van, mint Spanyolországban és Portugáliában. A hőhullámnak nevet is adtak.

A Karl (Károly) névre keresztelt hőhullámban izzadnak a németek még ezen a héten is. A szaharai hőség miatt Németországban a nappali csúcshőmérséklet várhatóan a 34 fokot is eléri szerdán. Ez tíz fokkal több, mint ami az Ibériai-félszigeten volt mérhető a napokban.

A Német Meteorológiai Szolgálat hétfőn hőségriasztás adott ki Berlinre, Brandenburg déli, Szász-Anhalt tartomány keleti, és Szászország északnyugati részére kedd estig, de ezt valószínűleg meg kell hosszabbítani szerdáig. Kelet-Németországban a hőmérsékleti maximum 33-34 fok is lehet, de nem ez lenne az elmúlt napok csúcsa, hétfőn Magdeburgban ugyanis 35 fokot mértek.

Szeptemberben, Németországban átlagosan 5-8 fokkal mértek magasabb értékeket az ilyenkor megszokottnál. Az enyhülés országos szinte csütörtökön várható. A meteorológia szolgálatjelentős lehűlést,  15-24 fokos maximumokat jelez előre.

Bár a németek ebből idén nyáron nem sokat érzékelhettek, a Német Klíma-Konzorcium hétfőn megerősítette, hogy ez a nyár volt globálisan a legmelegebb a mérések kezdete, azaz 1800 óta.

„Egy klímaváltozás kellős közepén vagyunk" – jelentette ki Paul Becker, a meteorológiai szolgálat alelnöke azzal kapcsolatban, hogy az ország idén júniusban, Bajorországban két nap alatt négyzetméterenként 180 liter csapadék hullott, az igazi nyár pedig csak augusztusban kezdődött. Mint mondja, a júniusihoz hasonló pusztító árhullámok Németország bármely régiójában előfordulhatnak. Mint emlékezetes, a bajorországi áradásokban hét ember vesztette életét és egymilliárd eurós kár keletkezett – írja a Bild.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.