Olvasgassa a Don Quijotét Twitteren!

A regényt a szerző, Miguel de Cervantes halálának 400. évfordulója alkalmából tette közzé egy spanyol informatikus. A spanyolul beszélő irodalomkedvelőkre 17 ezer üzenet vár. 

Az ötlet megvalósításhoz irodalom és matematika kapcsolódott szorosan össze: az @elquijote1605 címen írogató Diego Buendía egy algoritmus segítségével osztotta fel a 2,2 millió karakterű művet - írja a faktor.hu.

Az informatikus 2014 szeptembere óta napi 28 üzenetet tesz közzé, tehát már a fináléban járunk. Az utolsó néhány részlet Cervantes halálának évfordulója előtt egy nappal kerül majd ki a világhálóra, nem is akárhonnan: stílusosan a Castilla-la-Mancha térségben fekvő Alcazar de Suan faluból posztol majd Buendía, ami a spanyol író születési helyének tartja magát. Hivatalos források szerint Cervantes ugyanakkor Madridról nem messze, Alcalá de Henaresben született 1547-ben.

A Don Quijote de la Manchát 1605-ben adták ki, 145 nyelvre fordították le és a Cervantes intézet szerint a Biblia után a regény a legtöbb nyelven megjelent könyv a világon.

Spanyolországban számtalan rendezvénnyel készülnek a szerző halálának évfordulójára, az ország legjelentősebb irodalmi díját, a szerzőről elnevezett Cervantes díjat szombaton a királyi család és a miniszterelnök adja át Alcalá de Henaresben.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.